El Govern anuncia un pla de reobertura progressiva de dos mesos

El vicepresident confirma que bars i restaurants podran obrir fins al toc de queda

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous l’inici el 23 de novembre d’un procés de flexibilització de les mesures restrictives per la pandèmia de la Covid-19. El procés serà d’un mínim de dos mesos, que es dividirà en trams successius de 15 dies, que permetran més reobertures i anar flexibilitzant aforaments.

[Llegeix el pla de reobertura]

Aragonès ha dit que es podrà passar d’un tram a l’altre només per criteris sanitaris, que seran “públics i coneguts per tothom”. “No volem córrer massa i no podem; al juny vam anar massa ràpid i per això la segona onada ha arribat abans a Catalunya”, ha afegit el vicepresident. Aragonès s’ha referit a la polèmica de les filtracions i ha dit que manté la “confiança” en tots els seus consellers, inclòs Chakir El Homrani, a l’ull de l’huracà per la polèmica dels ajuts.

Situació encara “complicada”

Aragonès ha reconegut que la situació epidemiològica “és encara molt complicada” i ha destacat que “no hem de perdre de vista que l’objectiu és sempre protegir la vida i salvar vides i en això estem concentrats”. El vicepresident ha dit que els esforços que s’han fet fins ara permeten començar la flexibilització que “fa compatible la responsabilitat sanitària i la reactivació social i econòmica necessària per empreses i treballadors”.

En la presentació del pla, Aragonès ha volgut ressaltar que “no és un pla de desescalada” i no és un procés per recuperar la normalitat i l’activitat quotidiana. “Ha de permetre un retorn progressiu d’algunes activitats econòmiques i socials”, ha afegit.

Les mesures del primer tram les ha detallat la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó:

Restauració

Terrasses de bars i restaurants poden obrir mentre hi hagi una distància mínima de dos metres entre comensals de diferents taules. Per cada taula es permeten 4 persones, excepte si són del grup bombolla.

En interiors es pot obrir amb les mateixes condicions, però amb una limitació del 30% d’aforament en locals que disposin d’una bona ventilació.

Pel que fa a horaris podran obrir de les 6 del matí fins a les 9.30 del vespre.

Universitats i escoles

Segueixen vigents les mesures establertes de presencialitat a infantil, primària i ESO. A Batxillerat i universitats la docència de teòrica ha de ser virtual.

Activitats extraescolar segueixen obertes i també les esportives pels centres educatius amb grups estables d’activitats lectives. S’afegeixen totes les activitats esportives no competitives a l’aire lliure i espais tencats organitzades pels centres escolars. Tota la resta d’extraescolars es poden fer amb un màxim de 6 alumnes. Resten tancades les presencials que no són amb grups estables.

Cinemes, teatres, auditoris i sales de concert

Poden obrir amb un aforament del 50% i sempre amb un màxim de 500 persones.

Seguiran oberts els museus, les biblioteques, sales d’exposicions, es modificarà del 30% actual al 50% d’aforament permès.

Instal·lacions esportives i gimnasos

Poden obrir amb un 30% d’aforament.

Comerç

La limitació del 30% continua en establiments de menys de 800 metres quadrats. En els de més de 800 metres quadrats podran disposar del 100% de l’espai, però tindran una restricció del 30% d’aforament total.

Instal·lacions esportives i gimnasos

Poden obrir amb un 30% d’aforament. Més informació.

Activitats recreatives

Espais lúdics, bingos, sales de joc, activitats recreatives tipus fetes majors, queden tancats.

Actes religiosos i civils

Es poden celebrar amb un 30% d’aforament.

Activitat social privada

Màxim de 6 persones en trobades. També continua el confinament municipal dels cap de setmana, el perimetral de cada dia de Catalunya i el confinament nocturn de 22 a 6 hores. Més informació sobre els canvis en els confinaments perimetrals i el toc de queda, que es mantindrà igual en tots els trams.

Festes de Nadal

Pere Aragonès ha explicat que les mesures durant les festes de Nadal podrien contemplar algunes excepcions que el Procicat ha de debatre. Si el pla evoluciona tal i com està previst per trams de 15 dies, el 21 de desembre les trobades privades es podrien fer ja amb un màxim de 10 persones. Aragonès, però ha advertit que cal conscienciar-se que de moment s’han de fer reunions molt reduïdes de grups bombolla.

Descarrega’t el pla d’obertura oficial, aprovat pel Procicat

Comentaris

  Filtracions 19/11/2020 12:07 pm
  Filtracions ? Si Tacito i el clavegueram de l'estat espanyol, te un munt de telèfons (potser el vostre o el d'algú amb qui hi heu parlat) intervinguts i aparells d'enregistrament en autos, despatxos i habitatges... Com voleu evitar les "filtracions", això solament n'és el començament... Ens cal cura i protecció contra els atacs, estar molt alerta i sentit comú.
  Albert 19/11/2020 2:36 pm
  El meu poble no té montanya. No puc anar a la montanya els caps de setmana a respirar aire pur i on no hi ha ningú en 100 metres a la rodona, però si puc anar al bar, treurem la mascarilla, respirar fum i rodejat de gent. El meu dubte és el següent : Quin és el coeficient intelectual dels polítics que ens governen?
  jg 19/11/2020 4:13 pm
  con la prudencia se fue el seny...
  Govern de pallassos, PROU 19/11/2020 6:18 pm
  quina colleta de farsants i lladres espanyols. Aragones, matar i robar, junquerisme ferrovial, quin fastic

Nou comentari