Els petards resisteixen la COVID

Feinada dels pirotècnics per salvar el Sant Joan

“Hem treballat molt, moltíssim i amb tothom”. Així ho explica la portaveu del Gremi de Pirotècnics, Jordi Brau, en conversa amb El Món. A hores d’ara, per Sant Joan hi haurà petards. Un element indispensable per celebrar la nit més curta de l’any. Finalment, i deprés d’un “procés molt llarg de dos mesos amb reunions intenses amb totes les administracions i cossos com la Guàrdia Civil hem pogut salvar la revetlla”.

 

No ha estat fàcil per un sector fortament estacional. De fet, el confinament del mes de març va acabar amb la venda que suposa les Falles.  Un sotrac clau que feia tèmer el pitjor sobre la possibilitat que s’impedís la venda si el confinament pel coronavirus s’allargava a les grans ciutats. El Gremi i els operadors del sector es van posar a treballar per “garantir una revetlla de mínims”. Ara bé, van tenir una sort i és que “la normativa sobre la pirotècnia va en línia amb les mesures de seguretat de la COVID”. Com exemple, les distàncies de seguretat o les categories F1 i F2 que és pirotècnia per tirar a casa o als balcons.

 

“Com a mínim es podia celebrar la revetlla a casa!”, comenten des del Gremi. En aquest sentit, també es van adonar que amb les mesures de seguretat i protecció social extremades hi ha menys risc d’accidents i, per tant, menys ingressos hospitalaris per incidents. A mida que han passat les setmanes i s’ha afanyat el desconfinament, el sector s’ha posat en marxa per facilitar la venda de productes.

 

“El nostre producte no el podem enviar per missatger, però sí que podem fer la venda on line i que el passin a recollir”, detalla Brau. És l’exemple que ha seguit un clàssic dels petards a Barcelona, Articles de Festa Verdaguer, al número 9 del carrer Villaroel de Barcelona. “Nosaltres estem preparant la web per fer la prevenda, tu encomanes i t’ho preparem i ho pases a buscar, res de cues ni aglomeracions”, concreta la Rosor que fins divendres passat no les tenia totes de com aniria. “Canviarem d’hàbits a la botiga, en el despatx, passem de ser 4 venedors per 4 clients, a dos venedors per dos clients”, continua.  També hi ha la preocupació en el sector de quin material disposen els majoristes perquè la gran majoria dels productes pirotècnics provenen de la Xina. Potser enguany serà l’hora de buidar magatzems.

 

Les mesures de la COVID també afavoreixen a les barraques de venda de petards. De fet, s’instal·len amb mesures d’aïllament molt semblants a les de la pandèmia. Per evitar les aglomeracions s’establiran línies de distància a les cues, es donaran catàlegs d’un sol ús per només arribar a mostrador fer la comanda i també es difondran catàlegs on line. Mesures que incrementen la seguretat que ja de per si té la distribució i venda de pirotècnia.

 

De tota manera, el sector calcula que el 23 de juny ja s’estarà en fase tres i, per tant, ja es podran tirar els petards al carrer amb les condicions socials que imposi aquesta etapa de desconfinament. De fet, la casualitat ha volgut que els petards classificats com F3 -els trons, o super extrems- són els que s’han de tirar en espais oberts, amplis i diàfans. Els que segurament es podran gaudir més en la fase 3 de semi-normalitat.

 

Nou comentari