La pastilla que prevé el VIH permetria al sistema públic estalviar 93 milions

L’ús generalitzat a Catalunya de la profilaxis prexposició (PrEP) per prevenir el VIH permetria al sistema públic estalviar 93 milions d’euros en 40 anys, segons un estudi cost-benefici impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, en el qual hi han col·laborat l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la UPF,el projecte dels NOMS-Hispanosida i BCN Checkpoint.

Segons informa aquest dimecres l’Agència Catalana de Notícies (ACN), en aquest estudi es calcula que el tractament anual amb la PrEP per una persona té un preu de 1.433 euros, mentre que el cost del tractament antiretroviral per una persona infectada pel VIH és gairebé sis vegades superior i ascendeix als 8.500 euros aproximadament. Segons els autors d’aquest estudi, si el preu de la PrEP es reduís en un 50%, l’estalvi seria de 152 milions d’euros, uns recursos que es començarien a rendibilitzar només 8 anys després de la seva posada en marxa.

El laboratori del PrEp Point de Barcelona | ACN
El laboratori del PrEp Point de Barcelona | ACN

Actualment a l’Estat espanyol hi ha 5.000 persones usuàries de la PrEP i només a Catalunya n’hi ha 2.400. Francesc López, investigador de l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia de la Salut i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses i autor principal de l’estudi, considera que dedicar un esforç a dia d’avui en aquesta qüestió representaria menys despesa sanitària demà.

En la mateixa línia es pronuncia el doctor Pep Coll, metge i investigador d’IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses i BCN Checkpoint i coautor de l’estudi; que afirma que està demostrat que amb aquesta pastilla és possible reduir dràsticament les noves infeccions per VIH. “El que cal fer ara és facilitar l’accés a la PrEP de totes aquelles persones que tenen risc d’infectar-se”, afegeix el doctor Coll.

Nou comentari