Les normes del Paraulògic, el joc de moda del qual tothom parla

El Paraulògic, el nou joc de moda que ha creat l’entitat Rodamots i ja s’ha viralitzat a les xarxes consisteix en un joc de paraules en què se n’han de trobar les màximes possibles per aconseguir molts punts. Els creadors s’han inspirat en l’Spelling Bee del New York Times i ja està sent tot un èxit al país, tal com es reflecteix a les xarxes socials. Consideren que és una bona manera de promoure l’ús del català i ja són moltíssimes les persones que s’hi han enganxat.

El joc tracta de crear paraules a partir de la combinació de lletres. Sempre hi ha de ser present la lletra del mig, en aquest cas la F

Aquestes són les normes que has de seguir per ser el rei del Paraulògic:

Només s’accepten paraules que tinguin, com a mínim, tres lletres i estiguin acceptades pel Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. Cada vegada que escriguis una paraula correcta podràs veure la definició a sota. Només has de fer clic a sobre del mot i el DIEC ofereix la seva definició. D’aquesta manera es promou l’ús correcte del català d’una forma entretinguda.

El Paraulògic només admet els verbs en infinitiu, així que no provis les formes conjugades perquè no aconseguiràs cap punt. Amb el que podràs sumar-ne uns quants és amb el ‘tuti’, el mot amagat que conté totes les lletres del dia. Els noms propis tampoc no estan acceptats, perquè no estan recollits al DIEC. Les paraules en femení, però, sí que són acceptades. És a dir, si el joc accepta ‘perruquer’ acceptarà també ‘perruquera’. No s’accepten els plurals, per això si surt el missatge d'”Incorrecte” no vol dir que no estigui ben utilitzada, sinó que no té entrada al DIEC.

En cas de provar una paraula que tingui accents, guions o ela geminada s’ha de prescindir d’ells i escriure la paraula sense res. Ara bé, en cas que hi hagi una paraula amb ela geminada tingues en compte que has d’escriure les dues ‘l’. Per exemple: mil·ligram s’ha d’escriure milligram i no miligram.

Per saber quina puntuació portes has de seleccionar al menú Preferències l’opció “Mostra la puntuació i el nombre de paraules possibles” on també es mostra el funcionament de la puntuació. El joc s’actualitza cada dia a la 1 de la matinada i segons la teva evolució pots anar avançant de nivell. Concretament hi ha sis nivells: pollet🐣 (per als que s’inicien al joc), colom🕊️, ànec🦆, cigne🦢, òliba🦉 i àguila🦅 (per els professionals). 

Comentaris

  Reyes Huguet Gener 02, 2022 | 10:39
  Només powue es vts fer servir les 7 paraules veuen o pots fer.ho més llarg???
   Pak Gener 02, 2022 | 21:30
   es poden repetir les lletres
   Anònim Gener 03, 2022 | 08:11
   Fent servir les 7 lletres, pots fer paraules tant llargues com hi hagi (i siguin correctes, clar)
   Anna Gener 03, 2022 | 09:36
   Potser si reescrius el missatge algu et respondrà.
  Anònim Gener 14, 2022 | 20:57
  Perqué encara que deixi el navegador obert, si jugo una estona, quan hi torno no em guarda les paraules i haig de tornar a començar?
   Anònim Gener 19, 2022 | 22:20
   Les paraules que surten en vermell ?
  Dulo Gener 23, 2022 | 09:35
  Escrius paraules correctos i no acepta... El día seguen les veig a les solucions 🤷

Nou comentari