El pacient ingressat per coronavirus “està bé però s’ha de mantenir aïllat”

Es tracta d'un ciutadà britànic amb casa a Mallorca que s'hauria contagiat en una estació d'esquí dels Alps francesos

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest diumenge el segon cas de coronavirus a Espanya. Després del registrat a l’illa canària de la Gomera –un turista alemany-, el Centre Nacional de Microbiologia ha informat d’un nou positiu a Mallorca. Es tracta d’un ciutadà britànic amb residència a l’illa que s’hauria contagiat en una estació d’esquí dels Alps francesos a finals de gener. “El pacient infectat per coronavirus està bé de salut, no presenta símptomes, però s’ha de mantenir aïllat“, ha assenyalat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón. Ell i tres membres de la seva família –la seva dona i dues nenes- estan ingressats i en quarantena des de divendres a l’Hospital Universitari Son Espases, a Palma. 

Els metges van agafar mostres als quatre membres de la família i van enviar-les al Centre Nacional de Microbiologia, que aquesta passada matinada ha confirmat el positiu per coronavirus en l’home. Les altres tres mostres –la de la dona i les de les dues nenes- han donat negatiu, tot i que una de les menors presenta símptomes de grip comuna. La família va arribar a les Balears el passat 29 de gener –després d’un vol amb escala a Barcelona- i el pare ja va presentar un quadre lleu de febre “a les 24-48 hores” d’arribar a l’illa. “Ara mateix està asimptomàtic“, ha insistit Simón, que tampoc veu probable que la nena amb grip pugui acabar tenint també el coronavirus. “No és gaire probable que si estàs infectat de grip tinguis un altre virus com el coronavirus, però no es pot descartar”, ha comentat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències.

 

“No hi ha més risc de contagi” a Espanya

Des del Ministeri de Sanitat s’ha volgut recordar que aquest segon cas de coronavirus a Espanya també s’ha produït per un contagi fora del territori espanyol, en aquest cas a l’estació francesa de les Contamines-Montjoie. “Com va passar en el cas del turista alemany que es troba hospitalitzat a la Gomera, l’home ingressat a Palma s’ha infectat fora i s’ha detectat aquí”, ha comentat Simón, que ha valorat que es tracta d’un fet que “no implica més risc de contagi del coronavirus al nostre país”. “La situació a les Balears i a la Gomera és molt similar”, ha puntualitzat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències. Per la seva banda, la directora de Salut Pública de les Illes Balears, Maria Antònia Font, ha comentat que ja s’ha posat en marxa el protocol de contactes per revisar totes les persones que van estar prop del pacient britànic contagiat, entre el 29 de gener i l’1 de febrer.

Tot i així, Font ha remarcat que el risc de contagi és poc elevat perquè la dosi de virus que presenta el pacient és bastant baixa. El tractament pel coronavirus no requereix d’una unitat d’alt nivell d’aïllament i per això el ciutadà britànic infectat seguirà a l’Hospital de Son Espases fins que els resultats de les proves donin negatiu i ja no tingui el virus.

Nou comentari