Mitjà demana a Argimon que compri el medicament “que va salvar Trump” de morir de Covid-19

L'epidemiòleg diu que es creu que tenir dosis de vacunes diferents pot ser més efectiu que tenir-les de la mateixa

L’epidemiòleg Oriol Mitjà aposta perquè el Departament de Salut compri el tractament que va ser administrat a l’expresident dels EUA Donald Trump quan va agafar la Covid-19 i que el “va salvar”. En declaracions a El Món a RAC 1, l’expert ha afirmat que de cara al futur cal tenir un tractament perquè algú que hagi adquirit la malaltia “no es compliqui”. En aquest sentit, ha dit Mitjà, “jo compraria —i hem de tenir disponible— anticossos monoclonals, l’únic medicament que ha demostrat que si se li dóna a una persona que ha estat en contacte amb la Covid-19 se’l protegirà de desenvolupar la malaltia o tenir una complicació”. “És el que es va posar Trump quan va agafar la Covid i el va salvar”, ha afegit el metge.

El tractament se’l coneix com a REGN-COV2, Trump el va rebre el passat octubre, els anticossos, un tipos de proteïna dissenyada per reconèixer i adherir-se a la de l’espícula del SARS-CoV-2 en dos llocs diferents i evitar l’entrada del virus a les cèl·lules del cos. Europa va concloure el passat mes de febrer que el tractament havia estat eficaç i l’EMA ja fa mesos en recomana el seu ús.

Aquest tractament consisteix en una injecció subcutània, que ara Mitjà recomana per a persones molt grans i immunodeprimides que poden acabar perdent la immunitat que atorguen les vacunes. L’epidemiòleg ha dit que ja ha traslladat aquesta idea al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i que aquest li ha dit que “faran el que puguin per comprar-ho”. Segons Mitjà, “en teoria la UE ha fet l’aprovació a través de les agències reguladores i diuen que han comprat 200.000 dosis”. A Catalunya hi ha unes 9.000 persones en residències, però no caldria administrar el tractament a tothom.

Vacunes combinades

Mitjà ha dit que en els propers mesos cal trobar vacunes més barates que es puguin emmagatzemar de manera fàcil i ser traslladades a zones tropicals i llocs càlids. Davant l’aparició de noves variants, l’epidemiòleg apunta que s’està analitzant que la combinació dosis de dues vacunes diferents pot ser més efectiu que dues dosis de la mateixa marca. “Cada vacuna et mostra un tros diferent del virus, de manera que quan aquest arriba, amb dues dosis de vacunes diferents el sistema ja sap reconèixer l’altre tros”, ha explicat Mitjà. L’epidemiòleg ha avançat també que s’està investigant per trobar la vacuna intranasal i sistèmica, que permet desenvolupar anticossos dins del nas que no permeten que el virus entri.

D’altra banda, l’expert ha considerat oportú que l’oci nocturn obri aquesta setmana perquè “amb la norma a la mà sí que es podria obrir”. Mitjà s’ha mostrat partidari d’una normativa per obrir el sector “amb seguretat”, tot adoptant mesures com el control del CO2, ús de mascareta i requeriment del passaport Covid.

Nou comentari