L’OMS felicita Catalunya per la vacunació contra la Covid

El director regional de l’Organització Mundial de la Salut a Europa, Hans Kluge, ha felicitat el Govern i la ciutadania de Catalunya per l’alta taxa de vacunació, que actualment es situa en el 83,5%. En el mateix sentit, l’OMS ha elaborat una anàlisi de 30 anys de polítiques de salut a Catalunya, el que el president del Govern, Pere Aragonès, considera un gran reconeixement. En el discurs que ha fet aquest dimecres en l’acte per presentar el full de ruta de Salut marcat per la pandèmia, l’emergència climàtica i la salut mental, Kluge ha reconegut el compromís del Govern amb la renovació dels plans a partir de les necessitats sanitàries.

L’acte ha servit perquè el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, hagi pogut presentar el Pla de Salut 2021-2025 juntament amb Pere Aragonès, que en el seu discurs ha reivindicat la inversió en Salut dels pressupostos del 2022. A més, ha reclamat al govern espanyol compromís per a mantenir el fons extraordinari Covid.

Una de les claus del nou “full de ruta” anunciat pel titular de Salut és instaurar “un concepte més ampli de salut”, perquè considera que “l’evidència ens demostra que no podem limitar la salut a l’entorn sanitari”. Així, ha resumit la intenció d’aquest pla a quatre anys vista amb la proposta d’anar “més enllà de l’absència de malaltia i supervivència” i ha fet menció a la necessitat de traspassar la preocupació per l’estat físic de la ciutadania i tenir en compte igualment “com se sent i es percep la persona”.

Els objectius del Govern en Salut

Alguns dels objectius específics d’aquest pla són recuperar l’esperança de vida en néixer amb els nivells previs a la pandèmia, reduir les desigualtats en l’autopercepció emocional, trencar la tendència creixent del nombre de casos d’infeccions de transmissió sexual o reduir en un 7,5% la taxa de mortalitat per suïcidi. Alhora, la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, ha recordat dades com que “l’inici del consum del tabac és els 14 anys i és molt elevat” o que “la meitat de població d’entre 18 i 74 anys té excés de pes”. En aquest sentit, el pla preveu fer decréixer el consum d’alcohol i tabac i “mantenir o reduir” l’excés de pes.

Aragonès exigeix més fons

Durant el seu discurs, Aragonès ha garantit que sobre aquest pla “pivotaran” les polítiques de salut del país els pròxims anys i ha esmentat la salut mental i la reducció de les desigualtats com una de les prioritats de l’executiu. En el mateix sentit, ha aprofitat per destacar la inversió en Salut que preveu la proposta de pressupostos del Govern per al 2022 presentada aquest dimarts, que eleva a 11.171 milions la despesa prevista i que suposa el creixement més gran entre els diversos departaments respecte als comptes del 2020, ja que suma 1.456 milions. “Un de cada tres euros nous del pressupost del 2022 es destinen al Departament de Salut”, ha reivindicat tal i com aquest dimarts va fer el conseller d’Economia, Jaume Giró.

Tanmateix, Aragonès ha enviat un missatge a Madrid, en la línia del que el mateix conseller Argimon havia expressat darrerament. “Ara és el moment de ser clars i reclamar la necessitat que puguem consolidar els fons Covid extraordinaris que hem tingut el 2021 i aquesta és una interpel·lació que fem al govern de l’Estat”, ha exigit. Aquesta inversió ajudaria a “posar al dia” el sistema de salut encara especialment malmès per la pandèmia, com van denunciar aquest dimarts els professionals de Metges de Catalunya.

Comentaris

  AFM Novembre 10, 2021 | 16:50
  gran noticia per la salut del 7,5 milions de catalans i catalanes...cal seguir gestionant sino ens ho faran ho millor dit 'desfaran' des de fora... i ja sabem com ho fan. salut i força!
  Mal senyal Novembre 11, 2021 | 08:02
  Si et felicita la màfia subvencionada per farmacèutiques de la OMS és que els hi has fet el negoci que esperaven.
  Manipuladores Novembre 11, 2021 | 08:47
  Es que hay que ser mentiroso y manipulador de notícias. No ponéis el link porqué no es verdad. Hans Kluge felicita España. Sóis tan malos que ni contrastáis notícias. Vaya periodismo. Os envio el link para que aprendáis. Ya se que no publicaréis esto, pero a ver si aprendéis a dejar de poner odio. https://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/gobierno/news/Paginas/2021/20211108_who-vaccination.aspx

Nou comentari