El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya ha detectat un 34% menys de càncers per la pandèmia

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de la caiguda dels diagnòstics de càncer provocada per la pandèmia. Segons les dades de l’OMS, a Espanya el 2020 es van detectar un 34% menys de càncer que abans de la Covid-19. El responsable per a Europa de l’organisme, Hans Kluge, ha admès que el diagnòstic i tractament de càncers “ha patit d’una manera sense precedents” pel col·lapse dels sistemes sanitaris.

Kluge ha explicat que a Bèlgica el diagnòstic de tumors invasius va caure un 44%, mentre que els exàmens colorectals han baixat un 46% a Itàlia. L’OMS assegura que l’impacte de la pandèmia sobre el sistema sanitari europeu “se sentirà durant anys”, tot i que ha reconegut que la situació va millorar lleugerament el 2021.

La pandèmia no s’ha acabat

El dirigent de l’OMS ha assegurat que Europa té una “oportunitat única” per recuperar el “control” de la pandèmia, que tot i la millora dels últims dies encara està en xifres rècords amb 12 milions de contagis durant l’última setmana. L’elevada immunització de la població, la menor “severitat” de la variant Òmicron i l’arribada de la primavera haurien de permetre una gestió millor de la pandèmia.

Precisament el departament de Salut espera que la fi de la sisena onada faci possible un canvi en la manera com es controla la Covid-19. Salut vol deixar de comptar els casos lleus i centrar-se en la protecció dels col·lectius més vulnerables, que són els que tenen més opcions d’acabar a l’hospital. La prioritat de les autoritats sanitàries durant la sisena onada, que es va desbocar per l’elevada transmissibilitat de la variant Òmicron, ha estat evitar el col·lapse dels hospitals.

Després de moltes setmanes de creixement exponencial, la sisena onada per fi ha arribat al pic de contagis i en l’última setmana els casos nous han caigut un 35%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa