Òmnium crida a “blindar i defensar” el català a les escoles

Òmnium Cultural ha demanat a través de les seves xarxes socials “blindar i defensar” el català a les escoles. Aquesta entitat ha realitzat aquesta crida després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi tombat el projecte lingüístic de l’escola Puig de les Cadiretes de Llagostera per “no contemplar el caràcter vehicular del castellà”. Òmnium Cultural ha qualificat aquesta decisió de “nova ofensiva judicial de l’Estat contra la nostra llengua”. El president d’aquesta organització, Jordi Cuixart, assegura que “els atacs de l’Estat a l’escola catalana no s’aturen: No demanarem perdó per voler educar en català als Països Catalans!”.

Aquesta sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és la resposta al recurs presentat pels pares d’un nen del centre. Aquests mateixos pares van recórrer al conseller de l’Ensenyament fa més dos anys en mostrar-se en desacord amb la forma en què s’utilitzava el català i el castellà en aquesta escola de Llagostera. En aquella ocasió, la seva sol·licitud va ser desestimada. Per tant, van recórrer al TSJC.

Aquest òrgan ha estimat parcialment el recurs dels pares, ja que “reconeix el dret a què el seu fill rebi durant l’ensenyament obligatori, al col·legi i curs en què segueixi els estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable“. El TSJC no ha acceptat altres peticions dels denunciants, que volien que es declarés que el seu fill tenia dret a ser escolaritzat en proporció equivalent en català i castellà o bé que la presència del castellà no fos inferior al 25%. A més, també reclamaven la nul·litat del projecte lingüístic de l’escola i que tant la retolació, la senyalització del centre i les relacions amb les famílies dels alumnes es fessin en les dues llengües.

Comentaris

  Lo que se pide es que no sean Nazis Novembre 03, 2021 | 18:30
  Lo que piden los padre es que al menos se pueda un 25% en las escuelas el Castellano, no como en la escuela de mi hijo que el catalán es la lengua vehicular de todas las asignaturas y solo hacen 3 horas a la semana de castellano. Lo dicho, no seáis nazis.
   Ull el que dius, ignorant Novembre 03, 2021 | 19:00
   Nazi seria si fesim com a Espanya que no es dona català avcap escola.
  Torreti Novembre 03, 2021 | 18:37
  Les llengües oficials a la Comunitat Autònoma de Catalunya són el castellà i el català, per tant tots tenen dret a exigir una educació en ambdues llengües. És fàcil d'entendre
   Perquè no? Novembre 03, 2021 | 19:01
   Jo tinc dret que ensenyin al meu fill en català, si vaig a castella?
    Gonzalo Novembre 03, 2021 | 19:18
    Si vas a castilla la mancha o a Castilla león, solo hay un idioma oficial. El castellano. Igual que en Murcia, en Extremadura, en Andalucia, en Aragón....Hay comunidades autónomas (cataluña, Galicia, comunidad valenciana, Baleares y vascongadas) que aparte, tienen otro idioma co-oficial. Sino lo has entendido, vuelvetelo a leer.
     La teva mare ho ha llegit? Novembre 03, 2021 | 21:04
     Si es que en sap…
  Tomppa Novembre 03, 2021 | 18:48
  A veure, no es el mateix home exotic qui creu que es pot guanyar anant a les presos d'enèmics que no comparteixen res dels mateixos valors ni ètics ? :D Defensar no es això d'anar a la presó i cridar molt fort que ets un boig que encanta anar a la presó per utopisme ... defensar = no anar a la presó i garantir que no siguin els teus ènemics que et tanquin a la presó sinó que tremolent si ho ni intentent ... heu perdut al nord i per això tothom riu de vosaltres ... ah i per cert, no entenc perquè els catalans volen que els seus fills vaig a mateixos escoles que els feixistes espanyols ... de debò creieue que anant a l'escoles amb l'immersió es pot crear catalans ... es com dir que durant el franquisme a l'escoles a Catalunya es van crear espanyols ... no ... la llengua es identitat només si fas com la teva ... cal crear l'escoles catalans per tenir una identitat més fort i no pas ser compatibles amb els feixistes espanyols ...
   Gonzalo Novembre 03, 2021 | 19:20
   Adelante. Podéis crear esas escuelas exclusivamente en catalán. Faltaría más. Pero con capital privado. De las arcas públicas catalanas no sale ni un euro destinado a colegios privados.
  Octubrista Novembre 03, 2021 | 19:07
  "Òmnium Cultural ha demanat a través de les seves xarxes socials “blindar i defensar” el català a les escoles." Només a les escoles ? En què es concreta aquest "blindatge" i aquesta "defensa" ? Faran alguna campanya contra el canviar de llengua davant els inadaptats o de boicot als establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país ?
  L'OBSERVADOR ASTORAT Novembre 03, 2021 | 19:08
  Àngel Guimerà: “La llengua i la història són els botins més preuats a l’hora de sotmetre un poble”. ////*
  Vendetta Novembre 03, 2021 | 19:27
  Paraula de botifler
  A "Gonzalo" Novembre 03, 2021 | 20:23
  Em sembla bé la seva proposta. Que Catalunya rebi el retorn de l seva aportació al PIB estatal, en comptes de perdre cada any entre un 4% i un 6% (del pressupostat, si mirem la inversió real que s'arriba realitzar, en perd molt més) i llavors en parlaríem, perquè ara mateix, del que aportem els catalans, si és que vostè treballa, tros de soca, bona part no anirà destinada ni a l'educació dels seus fills, ni a la sanitat, ni a les pensions ni a les infraestructures catalanes. I això, la majoria d catalans ho acceptavem com a mesura temporal per ajudar a zones econòmicament deprimides, a sortir endavant...fa 40 anys! Òbviament, la presa de pèl no pot durar per sempre. La llengua pròpia de Catalunya és el català. De fora vingueren i de casa ens tregueren. La gent com vostè posaria el crit al cel si d'aquí 10 anys la comunitat musulmana demanés poder fer les classes en àrab o amazic, alegant que "com que porten tants anys aquí, ja tenen dret a exigir serveis en la seva llengua" I si exigissin fer tasques administratives en àrab, ni et dic. Per els catalans, el que feu vosaltres és exactament el mateix. El "derecho de conquista" us el podeu fotre pel vostre cul feixista.
  Chorchito Cuichart i els seus acudits Novembre 03, 2021 | 20:47
  Es nota que Cuichart necessita una parella per millorar el seu rendiment. Abans va ser la seva mitja taronja Chorchito Chanches, però ara ja no. Que algú es faci càrrec de Cuichart perquè no segueixi dient xorrades sense gràcia.
  Luisnomeacuerdo Novembre 03, 2021 | 21:55
  Odium y el caracuervo como su representante en estado puro. Más de lo mismo.

Nou comentari