Ofensiva de la Fiscalia contra l’Ajuntament de Sitges per fer el sord a la contaminació acústica

La Fiscalia especialitzada en medi ambient s’ha arremangat i ha encetat una autèntica ofensiva contra la contaminació acústica a Sitges (El Garraf). Segons ha pogut saber El Món, el ministeri públic ha presentat una querella criminal contra tres locals d’oci nocturn, els seus administradors, i contra els funcionaris enginyers del consistori per la deixadesa en les seves funcions de control mediambiental.

Segons l’escrit de denúncia, al que ha tingut accés aquest diari, les queixes veïnals dels carrers Bonaire i Joan Tarrida per l’activitat de diversos locals d’oci nocturn feia anys i panys que s’acumulaven a l’Ajuntament. “Eren sobradament conegudes pels tècnics i funcionaris municipals, donades les innombrables queixes i denúncies formulades pels afectats al llarg dels anys”, afegeix el fiscal.

D’aquí que el ministeri públic conclogui que els “denunciats” -tres enginyers municipals al càrrec entre 1986 i 2017- “van ometre la seva obligació d’inspecció i control dels locals, malgrat que tenien coneixement ple de la situació descrita, obviant per omissió les responsabilitats inherents al seu càrrec”.

“De la documentació remesa pel propi ajuntament, s’observen greus irregularitats pel que fa a les funcions d’inspecció i control de les activitats reglades; així, com la falta de resposta eficaç i d’actuació davant les reiterades queixes i denúncies dels afectats; inacció dels responsables davant l’evident constatació d’infraccions en matèria mediambiental; expedients sancionadors incoats que es deixaven caducar o finalment s’arxivaven sense resolució disciplinària“, destaca la querella. Per altra banda, la fiscalia ressalta “els nombrosos supòsits en què els tècnics municipals denunciats no van comprovar quins establiments d’oci nocturn comptaven amb limitadors acústics homologats i degudament connectats a sistema de seguiment en línia municipal com era preceptiu, a fi de poder realitzar un control continu i efectiu de les emissions acústiques de el local“.

Així mateix, constata que “resulta igualment cridaner el fet que, si bé amb anterioritat a l’inici de la present investigació i dels consegüents requeriments policials a l’Ajuntament de Sitges els expedients relatius a aquestes activitats d’oci demoraven la seva tramitació i / o resolució durant anys, a partir de 2019, coincidint amb la intervenció policial, aquests informes tècnics i resolucions sancionadores contra les activitats es veuen sensiblement agilitzades, resolent-se en escassos mesos els expedients que portaven anys paralitzats”.

La fiscalia demana al jutjat d’Instrucció de Vilanova i la Geltrú que s’investigui els propietaris dels locals i els seus administradors un la possible comissió d’un delicte contra els recursos naturals i medi ambient de l’article 325.1 del Codi Penal  i als funcionaris un delicte de prevaricació mediambiental de l’article 329.1. La instrucció de les diligències va començar arran d’una denúncia a la fiscalia per part de la Plataforma Veïnal dels carrers Bonaire y Joan Tarrida de Sitges, l’1 d’agost de 2017.

Comentaris

    fat boy 13/01/2021 8:30 pm
    Queee?!.

Nou comentari