El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern, sobre la mascareta a l’oci nocturn: “La responsabilitat és de cadascú”
  • CA

El Govern ha advertit aquest dimarts que l’ús de la mascareta a l’oci nocturn és “responsablitat de cadascú”, segons ha declarat el secretari general d’Interior, Oriol Amorós. La mascareta és un dels elements que les patronals de les discoteques havien considerat prescindible si als clients se’ls demana el certificat Covid abans d’entrar. Alguns representats del sector han defensat en conversa amb EL MÓN que no és lògic que es demani als seus clients portar mascareta quan ballen si vénen d’un bar de copes o restaurant on no li han reclamat.

La mascareta serà imprescidible per accedir als locals i caldrà dur-la en tot moment, la norma estipula que els clients de les discoteques només se la puguin treure en el moment de consumir. A més a més, l’acte de consumir l’hauran de fer dempeus a les barres dels locals. A la zona de ball només s’hi podrà ballar i ningú podrà deixar el rostre descobert.

Els representants de l’oci nocturn ja han advertit que controlar que els clients portin mascareta és una demanda difícil de complir. “La responsabilitat de portar mascareta és de cadascú. Sabem que l’oci nocturn ajudarà i farà tot el possible, però el més important és que la ciutadania sàpiga que ha de complir. És una oportunitat i un pas endavant, i no podem tornar enrere”, ha di Amorós en roda de premsa.

El PROCICAT ha aprovat avui la reobertura, però aquesta ha de ser validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. S’ha establert que la mesura entri en vigor aquest divendres 8 d’octubre a partir de les 00.00 hores (la nit de dijous a divendres) i tingui una vigència de 15 dies. Les discoteques, bars musicals i espais similars podran obrir els seus espais interiors i exteriors amb un màxim d’aforament del 70%.

Pendents de l’app

Les persones que vulguin accedir als locals hauran de presentar el certificat Covid emesos per estats membres de la UE i pel Regne Unit. Perquè els locals puguin verificar l’autenticitat dels certificats la Generalitat ha creat un web, VerificaCOVID.gencat.cat. A través d’aquest web els locals podran escancejar els codis QR i a la plantalla de l’aplicació que s’habilitarà obtindran un missatge de “validat” per qui pugui accedir i “no validat” per qui no pugui.

L’entrada al local es permetrà per a tots els supòsits en que es genera el certificat COVID digital: amb la pauta completa de vacunació, recuperació d’haver passat la COVID els darrers mesos, o algun tipus de prova diagnòstica amb resultat negatiu, feta amb un màxim de 72h d’antelació si és una PCR o de 48h si es tracta d’un test d’antigen ràpid (TAR).

La patronal demana un “pla b”

Per la seva banda, l’entitat Fecasarm ha demanat un “pla b” per si el TSJC tomba la proposta de la Generalitat. En una carta que el portaveu de l’entitat, Joaquim Boadas, ha enviat als departaments de Salut i Interior, Fecasarm adverteix que la proposta del Govern que estudia el TSJC parla d’una implementació generalitzada al territori, i recorda que la justícia va tombar una proposta similar d’Andalusia precisament per l’abast territorial, informa l’agència ACN. En canvi, el Tribunal Suprem va acceptar un pla de la Xunta de Galícia que territorialitzava les obertures en funció de la incidència de la pandèmia.

Una altra proposta de Fecasarm per a aquest pla b és que l’obligació del certificat covid s’apliqui només en municipis amb una incidència acumulada superior “per exemple” a 200 casos per cada 100.000 habitants i amb un aforament de màxim un 60%, o del 70% si supera els 150 casos. Per a territoris amb incidències de 80 o menys casos, planteja permetre obrir sense certificat i amb un 80% d’aforament. Amb aquestes mesures, Fecasarm creu que es podria evitar “fer passes enrere en base a criteris arbitraris o subjectius com s’ha fet fins ara”, un fet que, afegeix, ha provocat “inseguretat jurídica i incertesa a empresaris i treballadors del sector”.

Finalment, Boadas subratlla la importància de tenir previst el pla b perquè si el TSJC no valida el protocol “ja no hi haurà marge de maniobra i els locals no podran aguantar un nou cap de setmana tancats amb el personal recuperat dels ERTO i amb les provisions comprades, artistes contractats i entrades venudes”. Seria, recorda, “la quarta vegada que se’ls enganxaria d’aquesta manera sense marge de reacció”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ferran a octubre 06, 2021 | 01:13
    ferran octubre 06, 2021 | 01:13
    Aquest és el nostre model econòmic. Turisme de saturació, bars, locals d’oci i cases de putes..Jocs d’hivern i ampliació de l’aeroport, mentre els astronòmics beneficis que genera la prostitució de Catalunya se’n van cap a engreixar l’estat via espoli...Fem el negoci de Robert i les cabres.
  2. Icona del comentari de: jac de mais a octubre 06, 2021 | 07:55
    jac de mais octubre 06, 2021 | 07:55
    Pro aquests del procicat, no son els que no fan actes de les reunions i no sabem qui son ? I qui son per dictar normes ? ja ni i a prou de genteta que es pensa que es alguna cosa.
  3. Icona del comentari de: Català a octubre 06, 2021 | 12:20
    Català octubre 06, 2021 | 12:20
    Exacte. Responsabilitat de cadascú, aixi que deixeu de ficar-hi les grapes.
  4. Icona del comentari de: Català a octubre 06, 2021 | 12:20
    Català octubre 06, 2021 | 12:20
    Exacte. Responsabilitat de cadascú, aixi que deixeu de ficar-hi les grapes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa