El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’obscur orígen de la manifestació homòfoba de Chueca
  • CA

La marxa nazi que va desfilar pel madrileny barri de Chueca aquest dissabte es va organitzar per a protestar contra les Agendes 2030/2050, des de la plataforma veïnal “Madrid Segur”, segons ha informat Europa Press. Tot i que un cop iniciada la marxa es van proferir insults cap al col·lectiu LGTBI com “fora, sidosos, de Madrid” o “no al matrimoni homosexual”. Aquestes proclames, que no tenen cap relació amb el motiu oficial de la manifestació, han estat condemnades per la delegada del Govern a Madrid, Mercedes González, que ha demanat aquest dilluns perdó al col·lectiu LGTBI.

Segons s’ha vist a les imatges que s’han difós de la concentració, la majoria dels assistents seguien l’estètica neonazi i portaven banderes amb el logo de la formació d’ultradreta Espanya 2000. El seu líder històric, José Luis Roberto, imputat aquest estiu per un delicte d’odi a València, encoratjava als manifestants i va tancar la marxa amb un discurs en contra de la globalització. Un cop finalitzava la marxa deia a Twitter: “Dos mariques en calçotets insultant des d’un balcó, i després hi ha qui es posa les mans al cap perquè algú cridés ‘fora mariques dels nostres barris'”, fent referència a un vídeo on es veu a uns veïns observant la marxa des d’un balcó.

Amb tot, “Madrid Segur” ha intentat netejar la imatge de la protesta. “Els mitjans de comunicació han iniciat una campanya informativa que és contrària a la realitat, arribant a inventar-se aspectes que mai han succeït”, asseguren en el seu comunicat. No va haver-hi incidents durant la marxa, excepte algunes ampolles d’aigua i insults a vianants i alguns veïns que observaven des dels seus balcons.

L’associació “Madrid Segur” es presenta com una associació veïnal que les seves línies d’actuació, diuen, se centren en la seguretat dels seus barris, el suport als comerciants locals, el rebuig a les sales de joc, el respecte a la naturalesa i l’atenció als “compatriotes més desfavorits”. En la pràctica, el mateix ‘modus operandi’ de “hogar Social”, el grup neonazi conegut per okupar immobles abandonats i prestar ajuda “només a espanyols”. Per a Madrid Segur, el districte de Ciutat Lineal és un “polvorí multicultural” i Alcalá de Henares pateix una “ona de violència multicultural”. La realitat, però és que a la pràctica l’associació s’ha mostrat com un grup neonazi sense escrúpols per expressar les seves proclames homòfobes.

Les disculpes del govern espanyol

La delegada del Govern a Madrid, Mercedes González, ha qualificat la marxa pels carrers de Chueca de “lamentable”. “Com la major part dels madrilenys, el meu profund rebuig i repulsa per les imatges produïdes en un barri tan emblemàtic. La meva absoluta solidaritat i afecte a un col·lectiu últimament molt vilipendiat. Sento en l’ànima que hagin de viure als seus carrers imatges absolutament lamentables”, ha afirmat.

La representant del Govern d’Espanya a Madrid ha recordat que la Delegació no autoritza manifestacions, només pren coneixement d’una comunicació, encara que sí que té la potestat per a prohibir-la de forma motivada. Només aquest cap de setmana s’han celebrat a la regió una trentena de concentracions i manifestacions.

La fiscalia investiga les proclames homòfobes

La fiscalia de Madrid ha iniciat una investigació penal de la marxa contra el col·lectiu LGTBI. Fonts del ministeri públic han explicat que la investigació es fa per iniciativa pròpia pel fet de considerar que els fets poden ser constitutius d’un delicte d’odi. El grup de manifestants va proferir consignes com “fora sidosos de Madrid” o “fora mariques dels nostres barris”. La fiscalia ha demanat informació a la Brigada Provincial d’Informació i a la Delegació del govern espanyol sobre la manifestació convocada pel grup “Madrid Segur” per protestar contra les “agendes 2030/2050”.

A banda, el govern espanyol ha presentat una denúncia a la fiscalia per la manifestació per si fossin fets “constitutius de delicte d’odi o discriminació”. Ho han presentat els ministeris d’Igualtat i Drets Socials, que creuen que la protesta és “una expressió d’intolerància incompatible amb la convivència en una democràcia” i confien que “actuï en conseqüència”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a setembre 20, 2021 | 18:33
    fat boy setembre 20, 2021 | 18:33
    Segur que si diuen que es un delicte d'odi diran que nomes cridaven contra los maricones catalanes. I tot arreglat.
  2. Icona del comentari de: ernst a setembre 20, 2021 | 23:30
    ernst setembre 20, 2021 | 23:30
    Quina merda es això de Chueca. Digueu simplement que es una manifestació filo nazi a Madrid
  3. Icona del comentari de: GAVANENC a setembre 21, 2021 | 09:14
    GAVANENC setembre 21, 2021 | 09:14
    A Alemanya, aquests sacs de merda estarien tots a la presó....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa