El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“No sabia que podia demanar cita online per la vacuna i he vingut sense cita a l’autobús”
  • CA

“Jo no sabia si vacunar-me o no, no soc negacionista, però tenia dubtes perquè es diuen moltes coses. Quan vaig sentir que avui em podria vacunar sense cita prèvia vaig parlar amb una amiga i vam decidir venir“, comenta l’Àngela, una veïna de Rubí que ha vingut amb una amiga, la Marta, que també es vacunarà aquest matí a l’autobús del Banc de Sang habilitat a Rubí.

Salut ha posat en marxa en els darrers dies una estratègia de vacunació sense cita prèvia amb vehicles mòbils adreçada a majors de 40 anys i col·lectius amb difícil accés a la vacuna. L’objectiu d’aquest operatiu és accelerar la vacunació des d’un vessant molt més comunitari, entre la població dels barris on s’instal·lin, oberta a persones majors de 40 anys i, especialment, a persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dificultats —idiomàtiques o de bretxa digital, per exemple— per accedir als punts existents habituals. Aquest dispositiu de vacunació mòbil s’ha dividit en tres regions diferents: Barcelona ciutat, regió metropolitana nord i terres de l’Ebre.

A les 9 en punt del matí la cua ja arriba a l’altre costat del carrer, més d’una cinquantena de persones esperen el seu torn per rebre la dosi de Janssen. L’Albert és un d’ells i explica com fins ara no havia pogut trobar una cita en línia i gràcies a aquest operatiu mòbil podrà rebre la vacuna. “Tinc 42 anys i ja fa temps que es va obrir la meva franja de vacunació, però fins ara no havia pogut trobar una cita a prop de Rubí que pogués conciliar amb la feina i els horaris”, explica l’Albert.

Aquest dispositiu ha estat elaborat comptant amb la col·laboració d’entitats i empreses com el Banc de Sang o Seat, que han prestat vehicles per atendre els punts de la zona metropolitana nord i de Barcelona. Avui l’autobús del Banc de Sang ha anat a Rubí, en la que és la desena parada després de passar per punts com Badalona, Terrassa o Ripollet.

L’autobús de Banc de Sang avui a Rubí com a punt de vacunació / QUIM RIERA

Avui el punt de vacunació sense cita prèvia estarà obert de 9 del matí a 8 del vespre i segons Roser Vallès, responsable de la campanya de vacunació del Banc de Sang, s’espera que es vacunin unes 1000 persones al llarg del dia.

El cas de la Maria, també veïna de Rubí, és diferent. “La veritat és que no estava massa informada sobre la vacunació i no era conscient que es podia demanar cita en línia, per això encara no m’havia vacunat”, diu al sortir de l’autobús després de rebre la dosi de Janssen. El ritme de treball d’aquest punt de vacunació és gairebé estressant. Els sanitaris treballen sense descans dins de l’autobús i a una carpa situada just al costat hi ha funcionaris que s’encarreguen d’assegurar-se que els sol·licitants de la vacuna compleixen els requeriments. Per poder ser vacunat en aquest punt només cal tenir més de 40 anys o pertànyer a un col·lectiu vulnerable, i presentar-se directament al punt de vacunació amb la targeta sanitària.

L’interior de l’autobús del Banc de Sang que serveix com a punt de vacunació mòbil / QUIM RIERA

Molta gent menor de 40 anys que per desconeixement de les condicions de vacunació s’apropa a l’autobús torna cap a casa amb cara de disgust després de veure com se’ls nega l’accés a la vacuna. “No podem atendre a tothom en aquests punts perquè les dosis i la capacitat operativa són limitades”, explica la responsable de la campanya de vacunació del Banc de Sang, la doctora Roser Vallès.

Aquest dispositiu també va adreçat a persones més joves que es troben en situació de vulnerabilitat i que per motius diversos encara no han pogut accedir al procés de vacunació, tot i que a les 9 del matí la gran majoria de gent que fa cua són majors de 40 anys.

“Són les 9 del matí i ja tenim una cua de més de 100 persones, de moment la campanya ha anat molt bé i la gent s’està animant a vacunar-se”, ha explicat Vallès. “Estem administrant la vacuna de Janssen, ja que al ser monodosi ens assegurem que tota la gent que ve als punts de vacunació mòbils queda immunitzada”, afegeix. “El col·lectiu que més ens interessa vacunar amb aquests dispositius són els majors de 40 anys, ja que són els que ara mateix estan omplint les UCI i els que poden patir més si agafen la Covid”, finalitza Vallès.

Llarga cua al punt de vacunació mòbil de Rubí / QUIM RIERA

Els ajuntaments i les administracions dels diferents municipis on ha anat aquest dispositiu també han mostrat una gran capacitat de col·laboració. “Els ajuntaments, en aquest cas el de Rubí, ens han ajudat molt. Ens han facilitat la feina i per exemple la policia local ens està ajudant molt a organitzar les cues i els accessos perquè no es formin aglomeracions o evitar possibles incidents”, diu Vallès.

Avui a les 20:00, quan es tanqui aquest punt de vacunació, s’espera que s’hagin administrat prop de 1000 dosis de la vacuna de Janssen. Aquest cap de setmana l’autobús del Banc de Sang farà la seva última parada, a un destí encara sense especificar, ja que els organitzadors volen evitar que s’hi apropi massa gent de fora del municipi i per això esperaran encara per anunciar-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa