La sensació d’estar poc preparat incrementa els nervis del primer dia de selectivitat

El Govern ha anunciat un recurs contra la decisió del TSJC d'aplicar mesures cautelars urgents per la llengua emprada en els exàmens

La Facultat de Comunicació Blanquerna és una de les universitats que acull des d’aquest dimarts la selectivitat, que ha tornat a les seves dates habituals. Enguany, els exàmens que han de permetre que els alumnes de segon de batxillerat entrin a la universitat tenen un format de quatre dies –en lloc dels tres que eren habituals cada any– per tal d’evitar aglomeracions i garantir la distància de seguretat. A més, es mantenen les adaptacions que ja es van aplicar en la selectivitat de l’any passat, que tenen a veure amb l’opcionalitat de les preguntes i no amb una reducció del temari. D’aquesta manera, els alumnes que hagin perdut classes per quarantenes o contagis poden escollir respondre només les qüestions sobre contingut que sí que hagin pogut treballar. 

Els alumnes han entrat puntualment i seguint un estricte protocol de seguretat per garantir les distàncies. A dos quarts de deu ja no hi havia ningú als passadissos, que s’han buidat tan ràpid com s’han omplert. Entre els estudiants, una sensació de “nervis a flor de pell”, com ells mateixos han definit. Alguns aprofitaven per repassar a última hora, tot i que eren conscients que l’esforç ja estava fet. “Alea iacta est”, ha dit l’Oriol, un dels estudiants que avui començava la selectivitat, amb els apunts de llatí a la mà. La majoria dels estudiants han assegurat sentir-se poc preparats després de pràcticament dos anys de classes online. Sobre la polèmica de la sentència del TSJC que obliga el Govern a facilitar els enunciats dels exàmens de selectivitat en català, castellà i aranès, excepte en els de llengua, la majoria dels estudiants han rebutjat fer-hi referència en considerar que tenen “altres preocupacions al cap” tot i que han assegurat que els exàmens en català “no suposen absolutament cap problema”.

Aquest matí el Govern de la Generalitat ha anunciat que presentarà un recurs contra la decisió del TSJC d’aplicar mesures cautelars urgents per la llengua emprada als exàmens. Així ho ha avançat la nova portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, en la seva primera roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu. Plaja ha explicat que el Govern té tres dies per a presentar el recurs i ha garantit que el tràmit es farà en breu, sense concretar exactament quan. La portaveu, que no ha volgut entrar a valorar si l’actuació del departament d’Universitats després de les cautelars suposa o no una desobediència als tribunals, ha recordat que “sempre” s’han pogut fer els exàmens en català, castellà o aranès.

La consellera d’Universitats carrega contra la “intromissió” del TSJC

La consellera d’Universitats, Gemma Geis, ha denunciat la “voluntat” dels tribunals d’interferir en les proves. “Defensem el nostre funcionament de les PAU, el català no es toca i el respecte a l’alumnat tampoc“, ha reblat. En aquest sentit, Geis ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat i calma, assegurant que l’objectiu principal de la conselleria “és que vagin bé” en un context de pandèmia. Geis ha carregat durament contra aquesta “intromissió” defensant el funcionament de les proves. “Fins on pensen arribar els jutges? També volen corregir els exàmens i dir-nos als professors com hem de procedir?, s’ha preguntat. En aquest sentit, ha recordat que el dret dels estudiants a triar en quina llengua volien fer les proves “ja s’estava garantint”. “Actuarem amb fermesa i dignitat”, ha subratllat, “amb la confiança a tot el professorat”.Pel que fa a les xifres, el departament sosté que en termes generals el percentatge d’estudiants que fan les proves en català se situa en un 95%. El 5% restant pertany als que les fan amb castellà i, en menor proporció, en aranès. Així, Geis ha insistit que aquells estudiants que no volien fer les proves en català, “ja ho podien fer”. Tot i això ha remarcat que enguany es reforçarà la comunicació i es recordarà aquest dret. “Volem ser el màxim de respectuosos”, ha insistit. A més, Geis ha explicat que hi ha un tema de custodia “molt important” que treballa amb especial “rigorositat” a l’hora de tractar els exàmens. D’aquesta forma, ha garantit que els estudiants que vulguin fer les proves en castellà o aranès “ho podran fer seguint els supòsits fixats”, però ha tancat la porta a “imprimir per imprimir”, ja que no és “l’objectiu”. Finalment, la consellera ha donat les gràcies al rectorat de les universitats, que li han transmès tot el seu suport. “Màxima tranquil·litat i calma, demà anirà bé”, ha assegurat.

Nou comentari