El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moderna assegura que la seva vacuna és efectiva contra dues de les noves variants de la Covid
  • CA

Moderna ha assegurat que la seva vacuna ha demostrat ser efectiva en proves de laboratori contra les noves variants de coronavirus trobades al Regne Unit i Sud-àfrica. “S’espera que les dues dosis de la vacuna protegeixin contra les soques emergents detectades fins ara”, ha dit la companyia aquest dilluns en un comunicat. Tanmateix, Moderna ha avançat que estudiarà una vacuna addicional contra la variant de Sud-àfrica per veure si permet “reforçar” la protecció.

L’estudi fet per la mateixa farmacèutica, que s’ha enviat com a preimpressió a la plataforma bioRxiv i que se sotmetrà a una publicació científica revisada, no ha detectat un impacte significatiu en la protecció proporcionada per la vacuna quan topa amb la nova soca britànica. No obstant això, sí que ha evidenciat una reducció de protecció de sis vegades amb la variant sud-africana. Tot i aquesta reducció, els nivells de neutralitzants contra la variant sud-africana es mantenen per sobre dels nivells que s’espera que siguin protectors. Així, Moderna “espera” que la pauta de dues dosis de la vacuna sigui protectora contra les soques emergents detectades fins ara. No obstant això, la companyia ha anunciat una estratègia clínica per fer front de manera proactiva a la pandèmia mentre el virus segueix evolucionant.

En primer lloc, l’empresa provarà una dosi addicional de reforç de la seva vacuna per estudiar la capacitat d’augmentar encara més la neutralització contra les soques emergents. En segon lloc, l’empresa està desenvolupant una variant de reforç contra la soca sud-africana. Moderna ha avançat que ja està en estudis preclínics i en un estudi de fase 1 als Estats Units per provar aquestes dues possibilitats. “Mentre intentem derrotar el virus, creiem que és imperatiu ser proactius a mesura que el virus evoluciona. Ens encoratgen aquestes noves dades, que reforcen la nostra confiança en el fet que la vacuna hauria de ser protectora contra aquestes noves variants detectades. Per precaució i aprofitant la flexibilitat de la nostra plataforma d’ARNm, estem avançant un candidat de reforç de variants emergents contra la variant identificada per primera vegada a Sud-àfrica per determinar si serà més eficaç per reforçar la vacuna contra aquesta i potencialment futures variants “, ha comentat el director general de Moderna, Stéphane Bancel.

Detectada per primera vegada al setembre al Regne Unit, la variant B.1.1.7 de la SARS-CoV-2 presenta disset mutacions en el genoma viral, amb vuit mutacions localitzades en la proteïna d’espiga (S). La variant B.1.351, identificada per primera vegada a Sud-àfrica, té deu mutacions localitzades en la proteïna S. Les dues variants s’han propagat a gran velocitat i s’associen a una major transmissió i a una major càrrega viral després de la infecció.

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa