Els MIR exploten: “Ens han fet treballar fins a 100 hores setmanals”

Els metges interns residents de Catalunya surten al carrer per advertir que no poden seguir treballant en condicions "d'explotació"

“Argimon, dimissió! Argimon, dimissió!”

Alguns entre el més de mig miler de metges residents (MIR) que aquest dilluns han protestat a les portes del Departament de Salut demanaven el cap del secretari de Salut Pública. Per al gran públic, Argimon s’ha donat a conèixer fa pocs mesos, després que la consellera Alba Vergés el designés per ocupar el buit que Joan Guix havia deixat en abandonar el càrrec en plena pandèmia. Però per als més de 3.500 metges interns residents del país, Argimon no és un desconegut. Des del 2018 dirigeix l’Institut Català de la Salut (ICS) i per això molts dels que avui han sortit al carrer amb cartells denunciant que són explotats laboralment el consideren responsable d’un desgavell que els condemna a unes pèssimes condicions laborals i formatives.

Diversos metges residents protesten dins el recinte on es troba el Departament de Salut (JOAN ANTONI GUERRERO)

Diversos metges residents protesten dins el recinte on es troba el Departament de Salut (JOAN ANTONI GUERRERO)

Amb la crisi de la Covid-19 els problemes que venen de lluny han començat a multiplicar-se. La situació sembla haver traspassat tots els límits. Tants que, fins i tot en un moment com l’actual, amb centres desbordats i amb manca de personal, el col·lectiu ha decidit fer una vaga de tres dies aquesta mateixa setmana. A més, podrien fer-ne cinc més la vinent si les negociacions amb el departament no donen fruits.

Demanen descansar

Davant del departament de Salut s’hi han congregat metges arribats de diferents indrets de Catalunya, d’especialitzacions i experiències també diverses. El denominador comú de tots, però, és la necessitat que es respecti el seu dret a descansar, més enllà de la demanda de millores en la retribució, que consideren escassa, amb què Salut premia la seva dedicació a la feina. Des de Girona, Juanjo Paterna, metge intern resident de segon any de medicina de família a l’Hospital Trueta, explica que la necessitat de canvis en l’organització és vital per una millora de la qualitat en el servei. “El resident està molt a prop dels pacients, si estem cansats i no podem fer bé la nostra feina per sobrecàrrega, no podrem tractar el pacient com toca”, adverteix.

El metge Juanjo Paterna, membre del comitè de vaga (J.A.G.)

El metge Juanjo Paterna, membre del comitè de vaga (J.A.G.)

La queixa que fa Paterna la reprodueixen en els mateixos termes en Javier González i Ester Mora, dos metges traumatòlegs residents a Can Ruti. Els dos, que ja estan a punt d’acabar els seus anys de residència i per tant creuen que podran millorar les condicions —”una mica”, ressalten— com a metges adjunts, relaten jornades de feina maratonianes. Denuncien que alguna setmana els han fet treballar “fins a 100 hores”. “Exigim que es compleixi amb el dret al descans després de fer 24 hores de feina continuada. I també que, com a la resta de l’estat, tinguem una jornada de 35 hores setmanals, i no les 37,5 actuals”, explica González. Aquests dos metges, que s’especialitzen en cirurgia, expliquen que han hagut de fer moltes hores extra a quiròfan sense que se’ls hagi compensat de cap forma. Els dos comenten, a més, que alguns superiors els fan “xantatge” amb l’excusa que la seva feina és una vocació.

Javier González i Berta Mora reivindiquen que els MIR són metges (J.A.G.)

Javier González i Berta Mora reivindiquen que els MIR són metges (J.A.G.)

“La clàssica resposta dels metges adjunts més veterans —comenta González— és ‘jo, a la meva època, feia guàrdia dissabte, i els dilluns venia perquè volia aprendre; si no veniu perdreu una oportunitat de formació”. Mora també s’ha trobat en situacions idèntiques: “Sempre hi ha el xantatge, per exemple ens diuen ‘si et quedes, et deixarem operar’, com si fos una compensació”. La sensació que tenen, però, és que als centres sanitaris hi estan per fer la “feina bruta”, diu per la seva banda Juanjo Paterna. Se senten “la mà d’obra barata” de la sanitat quan en realitat els anys que es passen fent la residència té també uns objectius eminentment formatius. “Tenim la sensació que estem allà per treballar i no per formar-nos, quan es tracta d’un període d’especialització, a més de treballar tenim un dret de formació, que no es compleix”, denuncia la traumatòloga Ester Mora.

Situació equiparable a l’Estat

La situació dels MIR catalans és semblant a la dels de la resta de l’estat, assegura Juanjo Paterna, que forma part del comitè de vaga. “La problemàtica és homogènia, si bé cada comunitat marca el sou, la diferència entre comunitat acostuma a ser de 100 euros més o menys”, explica. El sou brut no supera els 1.200 euros per a un resident de primer any, de manera que no li queden ni mil euros nets per passar el mes. Paterna insisteix que l’augment de sou no és l’objectiu central de l’actual protesta, però apunta que en d’altres indrets de l’estat on companys seus ja han sortit al carrer s’han aconseguit millores en aquest sentit. “A Madrid han aconseguit tenir lliures els dilluns després d’una guàrdia de dissabte i també un augment salarial”, comenta.

Retribucions dels metges MIR a Catalunya el 2019, segons informe de l'ICS

Retribucions dels metges MIR a Catalunya el 2019, segons informe de l’ICS

Canviar d’hospital, de comunitat o de país són les opcions que valoren els MIR per poder millorar les seves condicions laborals i de vida, però cap d’ells contempla abandonar al professió per la qual senten una vocació pràcticament incondicional. Dues joves metgesses de Sabadell que aquest novembre comencen la seva residència, Berta López i Sílvia Quadreny, s’han afegit a la protesta davant de Salut aquest dilluns per solidaritzar-se amb els companys. “No hem patit encara directament aquestes condicions, però ho hem vist quan hem estat en pràctiques”, expliquen. Defensen una millora de les condicions laborals “per treballar millor i no només per cobrar més”. Tot i així, les dues pensen que d’alguna manera s’ha d’aconseguir que el caràcter vocacional de la seva feina no es converteixi en l’excusa per justificar una explotació laboral: “Per una banda tens moltes ganes de dedicar-t’hi, però per l’altra no en tens gens que se n’aprofitin”, diu Berta López, que s’especialitzarà en aparell digestiu.

Denuncien abusos en els serveis mínims

Els metges MIR han protestat a totes les capitals catalanes. Les xifres de seguiment de la vaga són incertes. Salut calcula que el seguiment ha estat d’un 37% les primeres hores, mentre que els convocants parlen d’un 90%. Els promotors de la vaga s’han queixat perquè en alguns hospitals s’ha establert el 100% de serveis mínims i s’ha establert que també els haguessin de complir metges residents, una decisió que alguns consideren un abús. “En alguns hospitals han posat més residents a fer serveis mínims del que hi posen normalment”, denuncia Juanjo Paterna, membre del comitè de vaga.

Nou comentari