Milers d’infants i joves comencen els casals i colònies d’estiu volent “recuperar el temps perdut”

Els pares celebren que puguin tornar a sortir després de mesos "complicats" amb un contacte social molt limitat

Aquest dilluns milers d’infants i joves de tot Catalunya han començat els casals i colònies d’estiu. A Sabadell, un grup de 20 nois i noies de l’Esplai Can Colapi han marxat tres nits a una casa de colònies de Sant Iscle de Coll Tort, a la Garrotxa. Tot i que la majoria ja n’han fet altres anys, abans de pujar a l’autocar, la Karina i la Júlia reconeixien que aquest anys serà “especial” perquè després de molts mesos “sense fer moltes coses” ara toca “recuperar el temps perdut, tenir vida social i gaudir”. Al seu torn, els pares asseguraven que també tenien ganes que els seus fills poguessin marxar després de mesos de restriccions i de relacionar-se a través de les pantalles i les xarxes socials. “Els toca passar-ho bé”, deia la Sílvia.

Ni la pluja que ha caigut just quan carregaven les motxilles a l’autocar ha deslluït un inici de colònies d’estiu que tots esperaven amb ganes i il·lusió després d’un any “estrany i complicat” on ha estat difícil relacionar-se amb joves de la seva edat més enllà del grup bombolla de l’institut. “Necessitem vida social. A classe estem molt tancats i l’esplai és un lloc per obrir-se més i passar-ho bé”, destaquen la Karina i la Júlia.

La majoria de nois i noies que han sortit aquest matí del Parc de Catalunya de Sabadell ja van marxar l’any passat de colònies, però asseguren que aquest estiu les necessitaven igual o més. Recorden que les de l’any passat van ser unes colònies amb moltes restriccions però que els van anar molt bé després d’un confinament “molt bèstia”. Les d’aquest any les afronten com “una tornada definitiva a la normalitat”.

També els pares celebraven que els seus fills i filles puguin marxar uns dies a gaudir de la natura i d’estar amb els amics. La Sílvia, per exemple, recordava que la pandèmia ha estat un període dur per a tothom, però que per als joves ho ha estat especialment perquè “els ha robat part de la infantesa”.

Amb tot, la Sílvia ha dit confiar en que els nois i noies afrontin les colònies amb normalitat i que no els passi “com al cava”, que després d’estar tant continguts durant mesos “ara surtin i estiguin explosius”.

Xavi Nus, president del Moviment de Centres d’Esplais Cristians, ha destacat que el sector del lleure va recuperar una certa normalitat al març i que l’inici de les colònies i casals d’estiu suposa confirmar-la. En aquest sentit, ha recordat que l’any passat ja van agafar molta experiència organitzant-les en plena pandèmia i que enguany podran aplicar totes les rutines i expertesa adquirida.

Nus ha afegit que a les colònies que organitzen ja fa anys que no està permès l’ús dels mòbils, una pràctica que enguany pren més sentit que mai després que els nois i noies hagin passat molts mesos rere les pantalles i relacionant-se a través de les xarxes socials. “No passa res per estar uns dies desconnectats per connectar amb els que tenim al costat”, ha afegit.

Inici de les colònies de Fundesplai

Paral·lelament, també ha començat la campanya d’estiu de Fundesplai que inclourà més de 1.300 activitats, amb una participació que a hores d’ara ja supera les 68.000 persones del 2019, l’any anterior a la pandèmia. Aquest dimecres han marxat de Barcelona els primers autocars en direcció a l’alberg de la Rectoria de la Selva, a Navès. Allà un centenar de nens i nenes de 6 a 12 anys hi passaran uns dies de colònies.

La directora general de Fundesplai, Cristina Rodríguez, ha explicat que les inscripcions d’enguany ja superen en un 2% les del 2019, i que encara en resten moltes d’obertes. Per Rodríguez, la dada denota que les famílies i els infants i joves tenen una “gran desig i necessitat” de gaudir d’activitats de lleure a la natura.

Això també es veu reflectit en un fort increment en la petició de beques per anar a casals i colònies. Aquest 2021 Fundesplai ja ha rebut un 40% més de sol·licituds respecte a les 4.667 que es van atorgar l’any passat. En aquest sentit, l’entitat ha fet una crida a particulars, empreses i administracions per col·laborar en la campanya solidària ‘Un estiu per a tothom’.

Nou comentari