El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Metges de Catalunya convoca vaga a l’atenció primària entre el 13 i el 16 d’octubre
  • CA

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat vaga a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) pels dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial”, segons ha anunciat aquest dissabte en una roda de premsa. El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O’Farrill, ha assegurat que és “la vaga de la desesperació” provocada per “la ineptitud del departament de la Consellera, del CatSalut i l’ICS”. O’Farrill ha fet una crida a l’ICS a “asseure’s a negociar de veritat” per evitar la protesta. El sindicat ha criticat la “deixadesa” de l’administració amb l’atenció primària.

“Volem qualitat a l’atenció primària”, ha dit, criticant que ara s’està atenent a la població com si fossin “bestiar”. “Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims”, ha lamentat O’Farrill. “La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20% més d’activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l’espasa i la paret”, ha lamentat.

La doctora Elena Bartolozzi, també de Metges de Catalunya, ha dit que la vaga es convoca precisament perquè els facultatius no poden atendre com voldrien a la ciutadania. “Estem desesperats per fer el que ens toca, i no podem. No estem atenent bé a la població, i com a metges estem molt frustrats”, ha remarcat.

En la roda de premsa, O’Farrill ha criticat que en els últims anys l’atenció primària ha perdut 1.000 facultatius i ha lamentat que la consellera de Salut, Alba Vergés, digués al parlament que s’està “molt bé” en professionals. “Estem parlant del col·lapse del sistema”, ha afegit el metge. “El departament no explica que no té la capacitat d’atendre la població, però nosaltres ho assenyalem”.

“La població està buscant l’alternativa de la privada, i no ho suportem”, ha lamentat O’Farrill, que ha apuntat que un 25%-30% de pacients demanen receptes o consultes de proves fetes a la privada. “Creix exponencialment el nombre de pacients que se’n van a la privada”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa