El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La meitat dels hospitalitzats per Covid encara té problemes de salut després d’un any
  • CA

La majoria dels símptomes de la Covid-19 en els pacients hospitalitzats es resolen en un termini de 12 mesos; no obstant això, al voltant de la meitat continua experimentant almenys un símptoma persistent, segons ha revelat un estudi de 1.276 pacients a Wuhan publicat en la revista The Lancet.

Al voltant d’una de cada tres persones continua experimentant dificultats per a respirar i les deficiències pulmonars persisteixen en alguns pacients, especialment en els que han patit la malaltia de forma més greu. En general, els supervivents de la Covid-19 estan menys sans que les persones de la comunitat en general que no s’han infectat amb el virus del SARS-CoV-2.

“El nostre estudi és el més gran realitzat fins avui per a avaluar els resultats de salut dels supervivents de la Covid-19 hospitalitzats després de 12 mesos d’haver emmalaltit. Encara que la majoria es va recuperar bé, els problemes de salut van persistir en alguns pacients, especialment en els que havien estat en estat crític durant la seva estada a l’hospital. Els nostres resultats suggereixen que la recuperació d’alguns pacients trigarà més d’un any, i això hauria de tenir-se en compte a l’hora de planificar la prestació de serveis sanitaris després de la pandèmia”, explica el professor Bin Cao, del Centre Nacional de Medicina Respiratòria de l’Hospital de l’Amistat Xina-Japó.

Els pacients de l’estudi van ser donats d’alta de l’Hospital Jin Yin-tan de Wuhan entre el 7 de gener i el 29 de maig de 2020. Es van sotmetre a controls de salut detallats als sis i dotze mesos per a avaluar qualsevol símptoma en curs i la seva qualitat de vida relacionada amb la salut. Aquests controls van incloure qüestionaris presencials, exàmens físics, proves de laboratori i una prova de marxa de sis minuts per a mesurar els nivells de resistència dels pacients.

L’edat mitjana (mitjana) dels pacients inclosos en l’estudi era de 57 anys. Molts símptomes es van resoldre amb el temps, independentment de la gravetat de la malaltia Covid-19 inicial, i la proporció de pacients que continuaven experimentant almenys un símptoma al cap d’un any va descendir del 68 per cent als sis mesos al 49 per cent als 12 mesos. Aquesta disminució es va observar independentment de la gravetat de la Covid-19 que els pacients havien experimentat quan van ser hospitalitzats.

La fatiga o la feblesa muscular és el símptoma més comunament reportat, amb al voltant de la meitat dels pacients experimentant això als sis mesos (52%, 636/1.230), caient a un de cada cinc pacients a l’any (20%, 255/1.272). Gairebé un terç dels pacients va declarar tenir dificultat per a respirar als 12 mesos, xifra lleugerament superior a la dels sis mesos. Això va ser més freqüent en els pacients que havien estat més greument malalts i havien estat connectats a un respirador durant la seva estada a l’hospital (39%, 37/94), en comparació amb els que no havien necessitat tractament amb oxigen (25%, 79/317).

En comparació amb els homes, les dones són 1,4 vegades més propenses a informar de fatiga o feblesa muscular, dues vegades més propenses a informar d’ansietat o depressió, i gairebé tres vegades més propenses a tenir una deterioració de la difusió pulmonar després de 12 mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa