El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les xarxes urbanes d’aigua a Catalunya, més eficients que la mitjana estatal i europea
  • CA

D’acord amb els principis de transparència, l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC) considera necessari clarificar una informació, publicada agafant com a referència dades de l’ACA, sobre el fet que hi ha un 25 % de “pèrdues d’aigua” a les xarxes d’abastament dels municipis catalans, perquè el “rendiment mitjà és del 75%”.

El gràfic que indica el percentatge real d'aigua que es perd amb les fuites d'aigua, segons l'ASAC
El gràfic que indica el percentatge real d’aigua que es perd amb les fuites d’aigua, segons l’ASAC

Segons l’ASAC, “davant aquestes dades imprecises que poden generar desinformació, cal especificar que la mitjana de fuites d’aigua és del 10%”, aproximadament, on també s’inclouen avaries causades per obres de tercers i purgues de manteniment. Hi ha municipis on les pèrdues són menors, com a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb només un 6% de fuites (un referent internacional). Les fuites excessives són “conseqüència directa de la baixa taxa de renovació de canonades lligada a tarifes —establertes pels ajuntaments— que en alguns casos són insuficients per a un manteniment correcte de les xarxes”.

Si es tenen en compte els diferents usos de l’aigua a Catalunya, el 70% correspon a l’ús agrari i només un 30% és d’ús urbà i industrial. Per tant, “aquest 10% de fuites a les xarxes de distribució representa només un 3% de pèrdues d’aigua respecte al consum global, de manera que els usos urbans són els més eficients de llarg“, remarca l’ASAC en el seu comunicat.

Per calcular el “rendiment de la xarxa”, cal considerar, a més de pèrdues, altres volums d’aigua efectivament consumida però no registrada pels comptadors, que suposen un 11,5% de mitjana. En concret, es tracta d’usos municipals no mesurats, com reg de parcs i jardins, neteja de carrers, fonts públiques; consums de les boques d’incendi on no es pot col·locar un comptador per raons de seguretat; els fraus, és a dir, els consums il·legals de determinats usuaris, i el subcomptatge dels aparells de mesura, que amb el pas del temps no registren part del consum. 

Així doncs, considerant l’11,5% de consums no registrats i el 10% de fuites, l’ASAC destaca que “el rendiment mitjà de les xarxes a Catalunya és del 78,5%, una xifra millor que la mitjana espanyola (76,5% segons dades d’AEAS) i millor que l’europea (75% segons EUREAU)”.

“Tot i que aquesta xifra és positiva, el canvi climàtic ens obliga a adaptar-nos a aquesta realitat d’escassetat d’aigua i reclama que administracions, ciutadania i empreses continuïn treballant per millorar el rendiment de les xarxes, des de la col·laboració i la corresponsabilitat amb tots els actors implicats”, afegeix l’Agrupació.

L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC) és l’associació professional més important del sector i reuneix les empreses públiques i privades de l’aigua a Catalunya. Amb 40 anys de trajectòria, l’ASAC representa la ciutadania i les empreses que gestionen l’abastament d’aigua a més del 85% de la població.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a abril 18, 2023 | 11:57
    Anònim abril 18, 2023 | 11:57
    Y esto te lo creerás sólo tu.
  2. Icona del comentari de: Fat boy a abril 18, 2023 | 13:39
    Fat boy abril 18, 2023 | 13:39
    Perquè és que no em crec ni una sola paraula?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa