El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els màsters i postgraus s’adapten al coronavirus: “El digital ha vingut per quedar-se”
  • CA

Morirà el disseny tradicional? Probablement no, però com a dissenyadors hem d’estar preparats davant de qualsevol escenari”. És una pregunta que es planteja i es respon a ell mateix Ruben Monmany, director acadèmic d’LCI Barcelona. El coronavirus ha entrat a les nostres vides amb la mateixa immediatesa que les Universitats i els centres d’estudis s’han hagut d’adaptar a la nova realitat. “Cal que ens replantegem la presencialitat, ja que el digital ha vingut per quedar-se”, afirma Monmany en declaracions a El Món.

L’LCI s’ha vist amb l’obligació d’abraçar el món virtual com a substitut de la presencialitat a l’aula. I el mateix ha passat a La Salle. La seva directora de Marketing i Admissions, Maria Pilar Torné, explica en aquest diari que el campus universitari “ha virtualitzat tota la informació” i que actualment es troben treballant “en diferents escenaris”. “Nosaltres som totalment presencials, i hem hagut de fer que alguns programes obrint la seva versió online”, afirma.

Què passarà en el curs 2020-2021? Europa ja desescala i avança cap a un desconfinament total, però tot indica que a setembre i octubre encara no estarem en aquesta nova normalitat. “Si la situació ho requereix, els alumnes podran demanar passar-se a una versió online al 100%”, assegura Torné. De fet, La Salle es planteja implementar “un model en el què es disminuiria la presencialitat d’aquelles assignatures que són més d’exposició, com una masterclass o una assignatura com filosofia o business”. 

Adaptar-nos a la nova normalitat passa per haver de replantejar tots els horaris, ja que ara haurem d’intentar que no tots els alumnes entrin a la mateixa hora per tal d’evitar aglomeracions”, explica Monmany. En el Centre les escales seran d’un sol sentit: unes de pujada i unes altres de baixada; i el mateix vol fer La Salle amb els seus passadissos; un pla que està dissenyant el comitè específic del coronavirus i que està compost per arquitectes del campus universitari. A tot això se li suma que hi haurà gel hidroalcohòlic en diversos punts i mampares per protegir els alumnes.

Aquest diari també ha contactat amb la Universitat de Barcelona, que explica que la UB ha elaborat un pla de desescalada i un pla de contingència que contemplen “totes les mesures que cal adoptar en cadascuna de les fases per garantir la seguretat de tots els col·lectius de la UB en l’exercici de totes les funcions que li son pròpies”. Aquesta universitat es troba actualment en “fase d’obertura de laboratoris” i espera que a principis de juny comenci l’obertura gradual de tots els centres.

 

El coronavirus crea màsters i postgraus online

Monmany explica també que a partir del més d’octubre l’LCI passarà a impartir de manera online 11 màsters que fins ara eren presencials. “Els estem refent a nivell metodològic”, afegeix. La Salle també ha fet “que molts programes obrin la versió online”, fenomen que ha afectat a diversos cursos i màsters. La intenció d’aquest campus universitari és que els alumnes puguin acabar decidint el seu millor mètode.

 

Alumnes en situació vulnerable

Hi ha dos tipus d’alumnes als que el coronavirus ha afectat encara més negativament que a la resta: es tracta d’aquells que són població de risc per patologies físiques, i els que es troben en una situació econòmica precària o viuen en pobles amb mala connexió a Internet i no poden seguir les classes online.

La UB ha tirat endavant la iniciativa ‘Connecta UB’ amb l’objectiu de “mitigar l’escletxa digital i garantir la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat que ha permès que actualment 300 estudiants comptin amb un ordinador i/o amb connexió a internet”. 

 

Adaptació al món professional

La Salle és un d’aquests centres que està molt proper a les empreses, ja que aquestes presenten casos reals als seus alumnes perquè ells i elles els treballin i donin solucions. Aquest campus universitari ha treballat amb casos reals del Manchester City o de l’Eurolliga de bàsquet, entre d’altres. Torné està convençuda que els nous casos que arribaran a partir d’ara a la Salle per part de les empreses tindran a veure amb el coronavirus. 

“Nosaltres tenim clar que el món canviarà, i això generarà nous problemes; i els dissenyadors existim per solucionar problemes”, assenyala en el mateix sentit el director acadèmic de l’LCI, a més d’apuntar que s’ha demostrat que molta gent pot treballar des de casa: “Si hem aconseguit treballar des dels nostres habitatges sense tenir espais adaptats i amb els fills i filles fent xivarri a casa, com no podrem fer-ho quan les condicions siguin favorables?”, acaba preguntant-se Monmany.

 

Per veure l’oferta de màsters i postgraus, fes click aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa