El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mascareta obligatòria a la via pública, tant en espais tancats com a l’aire lliure
  • CA

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat que el Procicat ha decidit aquest dimecres en una reunió extraordinària que les persones de més de 6 anys en endavant estaran obligades a partir demà a utilitzar mascareta a la via pública, “en espais a l’aire lliure i en espais tancats d’ús públic i obert al públic, amb independència del manteniment d’una distància de seguretat”

Les sancions per l’incompliment d’aquesta norma són les estipulades a la Llei de Salut Pública, que contempla multes de fins a 3.000 euros, en el cas d’infraccions lleus, i entre 3.000 i 60.000, en el cas de les greus. No obstant això, el Govern ha dit que no hi ha voluntat de sancionar sinó de conscienciar. En el cas de no dur mascareta la penalització serà de 100 euros.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que “tots som transmissors potencials” de Covid-19, de manera que és important l’ús de la mascareta. “La norma general és que tothom marxi de casa amb la mascareta, però es mantenen aquelles excempcions que havien estat posades en les primeres resolucions, quan l’activitat ho fa incompatible, en el cas de fer esport, per exemple”. Els nens als casals d’estiu han d’anar amb mascareta, però se la poden treure si han de fer alguna activitat que ho faci incompatible.

El Segrià

D’altra banda, Vergés s’ha referit al Segrià per explicar que la situació en aquella comarca és molt diferent a la de la resta de Catalunya i que la transmissió del virus allà és molt elevada. La consellera ha demanat implicació municipal per tal d’adoptar mesures que contribueixin a tallar cadenes de transmissió i a protegir els més vulnerables. La consellera ha remarcat la necessitat de complir amb les mesures bàsiques per tallar les cadenes: rentat de mans, mascareta i distància social.

Vergés ha afegit que les autoritats sanitàries estan convençudes que en els propers dies el número de casos positius anirà en augment i ha assenyalat que les mesures que s’han pres ara no tindran efecte fins d’aquí uns dies.

La qüestió dels temporers

De la seva banda, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha explicat que “des del primer moment” de la pandèmia “la campanya agrària de la fruita dolça i el que representa per l’economia ha preocupat al Departament i a tot el Govern”. Jordà ha dit que en una campanya normal es requereix entre 35.000 a 38.000 persones i en situacions de normalitat el 80% dels treballadors es contracta en origen.

La consellera ha afirmat que hi ha hagut un comitè tècnic que s’ha encarregat d’aquesta qüestió i que s’han pogut controlar moltes persones contagiades des de fa temps, aillant els contactes més propers dels positius. La consellera d’Agricultura ha defensat que existeix un protocol “complicat” per fer front a la Covid-19, però que el sector l’està complint.

Unes 20.000 persones treballen actualment en la campanya agrària. La necessitat de personal es va reduir després de la calamarsa que va afectar el camp. Jordà ha defensat la pagesia i ha demanat que no se la criminalitzi. La consellera ha remarcat que el sector té el personal contractat degudament i segueix correctament els protocols pel que fa a la Covid-19. Jordà ha emplaçat el govern espanyol a regularitzar la situació de les persones sense papers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa