Mals auguris de l’FMI per a Espanya a causa del coronavirus

El Fons Monetari Internacional (FMI) alerta que les perspectives econòmiques a l’Estat són “extremadament incertes” a curt termini arran del brot global de coronavirus. A través d’una declaració emesa pel personal tècnic de l’organisme, l’FMI recorda que l’estat espanyol ja es trobava en un estat de desacceleració econòmica a causa de la maduresa del cicle econòmic, però ara s’espera que les “pertorbacions temporals” ocasionades pel covid-19 alenteixin “encara més” el creixement econòmic de 2020. Malgrat tot, l’ens encapçalat per Kristalina Georgieva manté la seva previsió per a l’economia espanyola a mitjà termini, amb un creixement potencial del PIB que ronda l’1,6%, quatre dècimes menys respecte a l’evolució registrada el 2019.

Davant la incertesa generada pel coronavirus, l’FMI recomana que el govern “doti de recursos suficients al sector sanitari” i destini el suport “suficient” als més afectats. Aquestes mesures, segons l’organisme, han de ser de caràcter “temporal i extraordinari” i s’haurien d’intensificar en els casos més necessaris. En termes generals, però, es recomana mantenir una política fiscal “neutral”. El brot del coronavirus juga un paper molt important, però l’estat espanyol presenta una sèrie de deficiències estructurals que poden fer minvar aquest creixement encara més si no s’actua.

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha avisat aquest dimecres que una falta de resposta coordinada entre governs pot fer que es repeteixi una crisi amb la de 2008. Segons informa el diari britànic ‘Financial Times’, la dirigent de l’organisme europeu va transmetre aquest missatge als líders europeus aquest dimarts al vespre en una reunió per teleconferència.

L’FMI urgeix l’Estat a “reduir l’elevat deute públic i abordar el dèficit persistent del sistema de pensions“. Segons l’FMI, les polítiques estructurals destinades a impulsar la productivitat haurien de ser més intensives, “fomentant així el potencial de l’economia i millorant la dinàmica del deute públic”. De fet, l’organisme lamenta que, malgrat el fort creixement econòmic de l’estat espanyol durant els últims cinc anys, “els seus progressos per reduir la reducció del deute públic han estat molt limitats”. En aquest sentit, l’organisme monetari creu que la política fiscal s’hauria de centrar en “mobilitzar ingressos addicionals i potenciar l’eficiència de les inversions”. Una de les recomanacions de l’FMI passa per incrementar els impostos. “La ràtio entre impostos i PIB a Espanya és relativament baixa en comparació amb els seus homòlegs regionals, fet que indica que existeix marge potencial de millores estructurals”, apunta l’organisme.

Pel que fa a les pensions, l’organització opina que els efectes redistributius dels programes d’assistència social a Espanya “són relativament dèbils”. “Poques mesures donen suport a aquells que més ho necessiten i la protecció es decanta cap als pensionistes”, afegeix. Per l’FMI, la despesa social hauria de ser “més eficaç”, quelcom que s’aconsegueix “reduint obstacles administratius, millorant la coordinació de les prestacions entre tots els nivells de l’Administració pública i millorant l’eficiència general del sistema”.

Nou comentari