Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una cançó de rap, la fatídica ironia que va portar un jove a manifestar-se i acabar ferit
  • CA

Les protestes d’aquests últims dies van començar per l’empresonament de Pablo Hasél —entre altres motius— per una cançó de rap i, irònicament, un jove manifestant va acabar ahir ingressat a l’Hospital de Sant Pau, també, per una cançó de rap. Aquest noi té 20 anys i es diu Nil Canyelles. I ahir va ser el ferit més greu dels aldarulls, després que quedés a terra, patint convulsions, en plena càrrega policial al carrer Bailén. Ell estudia a Girona i, de fet, els dos primers dies de protestes els va passar allà. Aquest dijous, però, va baixar a Barcelona perquè havia de gravar la seva cançó de rap amb contingut polític compromès. Finalment, però, ho ha hagut d’anul·lar. I té clara la causa de la seva lesió enmig de la manifestació: una càrrega policial.

“Recordo córrer, ensopegar, intentar aixecar-me i, quan em vaig girar, trobar-me amb un mossos a punt de colpejar-me amb la porra”, rememora. El jove explica el seu cas al TOT Barcelona després d’haver-lo fet públic primer a Twitter. Pels pocs records que té, està convençut que el traumatisme cranioencefàlic i la taquicàrdia amb què va arribar a l’Hospital de Sant Pau els van causar els Mossos d’Esquadra. La policia catalana, per la seva banda, en un comunicat, assegura que el jove va ser víctima d’un llançament d’una pedra per part dels manifestants. El Nil, però, no s’ho creu. “Portava el meu casc precisament per evitar això”.

Diverses persones van auxiliar Canyelles quan estava al terra convulsionant i totes elles, inclosos periodistes, han acusat els antiavalots d’ignorar el jove. “Això només em fan venir més ganes de tornar-me a manifestar”, replica. Avui, però, descansarà. Ha rebut l’alta però ha de fer repòs.

En el moment dels fets, diversos fotoperiodistes van acostar-se al lloc on era i va ajudar-lo mentre esperava que arribessin els serveis d’emergència. En un vídeo es pot veure el jove estirat al terra i al fons com els antiavalots es reagrupen després d’una càrrega. Van demanar que se’l protegís d’alguna manera. Per exemple, amb un escut. Però no van obtenir resposta.

El jove, veí de Corbera de Llobregat, ja es va manifestar per la sentència de l’1 d’octubre i ara ha tornat a mobilitzar-se. “Surto al carrer per diversos motius, però especialment quan s’ataquen llibertats bàsiques, com empresonar un raper per una cançó crítica amb el cap de l’Estat”, diu. Tanmateix, assegura que ell mai no hi ha anat predisposat a fer destrosses: “Un d’aquests dies vaig sortir una mica preparat. Això vol dir que vaig agafar un parell d’esprais. La idea era manifestar-me i fer quatre pintades, però ja està”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa