Els premis més grans de la loteria de Nadal que han caigut a Catalunya

El sorteig extraordinari de la Loteria de Nadal espanyola es farà, com sempre, el 22 de desembre, dimecres que ve. I s’hi repartiran un total de 2.408 milions d’euros entre els 172 milions de dècims venuts a tot l’estat. El primer premi serà de quatre milions d’euros la sèrie, és a dir, quatre 400.000 euros per dècim. La probabilitat de guanyar el premi és molt baixa, concretament d’un 0,00001%, però el cert és que la història demostra que Catalunya és afortunada en aquest sorteig. 

El primer premi de la loteria espanyola de Nadal ha caigut a Catalunya en diverses ocasions. També han tocat multitud de bitllets premiats dels segons i tercers premis. Una de les ciutats més premiades al llarg de la història d’aquesta loteria és Vic, que va obtenir els premis més grans els anys 1972, 1976 i 2005. Aquest any els vigatans esperen mantenir aquesta tradició, igual que ho desitja la resta del país.

Dos primers premis consecutius

L’any passat Catalunya va ser molt afortunada en el sorteig de Nadal. De fet, el número 72897, primer premi del 2020, va repartir 240 milions d’euros a Reus, on va deixar seixanta sèries. Els més afortunats van ser els 440 treballadors d’una fàbrica de Riudecols, que van guanyar 200 milions després de gairebé un any en ERTO. El barri Bonavista de Tarragona també va acaparar una part dels dècims premiats.

Els treballadors de la fàbrica de Riudecols celebrant el primer premi en plena jornada laboral / ACN

A banda, una petita part del segon premi va anar a parar a Barcelona, Vallirana, Badalona i Lleida, i a Ripoll es van vendre quinze sèries del tercer premi. A Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Santa Margarida de Montbui i Anglès es van repartir quatre sèries més d’aquest tercer premi. 

L’any 2019 Reus també es va quedar amb bona part dels milions de la loteria de Nadal per segon any consecutiu. Aquest mateix any Salou va repartir 360 milions. El 2019 va acabar amb la sequera de la demarcació de Tarragona, on no havia caigut mai un primer premi. 

Una de les premiades amb la grossa de Nadal a Salou amb un cartell amb el primer premi, el 26590 / ACN

Pluja de milions a Catalunya

Fa dotze anys, al 2010, els dècims amb el número 79250 van resultar els més premiats. La majoria es van vendre a Catalunya, on hi va haver una pluja de 414 milions dels 585 que es repartien a nivell estatal. Quatre anys després, al 2014, el primer premi de la loteria de Nadal no va caure a Catalunya, però el país va aglutinar el segon i el tercer premi, que van caure a l’Hospitalet de Llobregat. Així, els veïns de Gran Via 2 van guanyar 155 milions d’euros. 

Vic, ciutat marcada per la sort

L’any 1972 va començar una ratxa de bona sort per a la ciutat de Vic. El número 42.435 els va aportar el que ara serien 7 milions d’euros, una quantitat molt elevada en aquella època. Quatre anys després, en plena Transició, Els excombatents de Vic van guanyar el segon premi de la loteria de Nadal. Només caldria esperar dotze anys més perquè el segon premi tornés a deixar milions a la capital osonenca. Concretament, el número premiat l’any 1988 va ser el 82.245. 

L’any 2005, tres anys després que caigués el primer premi de la loteria del Nen a la ciutat l’any 2002, Loteries i Apostes de l’Estat va augmentar el preu dels bitllets així com el número de dècims. Així, el primer premi va repartir fins a 510 milions entre 33.000 habitants de Vic que tenien el bitllet premiat. L’any 2016 l’estanc Crivillés va vendre el segon premi del sorteig de Nadal. Hi va deixar 1.250.000€. 

Un cartell a l’estanc Crivillés indica que han venut el segon premi de la Grossa de Nadal de 2016 / ACN

En el top 3 dels dels que més juguen a la loteria espanyola

Catalunya és el tercer territori que més gasta en loteries de l’Estat. L’any 2019, l’últim del qual es tenen registres, mostra que Catalunya va gastar 1.188 milions en la loteria espanyola, el que suposa un 13,3% de les participacions totals. Catalunya es va situar llavors per darrere únicament d’Andalusia i de Madrid.

Rosa Egozcue, premiada amb la grossa de la rifa de Nadal, felicitada per una coneguda / ACN

Barcelona és la demarcació que més despesa fa en loteria. S’hi van registrar 865 milions de vendes. Lleida va ser la segona, arribant als 112 milions. Tarragona i Girona van registrar gairebé les mateixes vendes amb 106 i 104 milions respectivament. 

Nou comentari