L’objectiu de la immunitat de grup a Catalunya s’allunya

El 70% és un objectiu desfasat per culpa de la variant Delta

La immunitat de grup per Catalunya s’allunya tenint en compte que la variant Delta ha fet que el percentatge fixat en un 70% s’hagi mogut cap a un llindar superior, entre el 85-90%, ha indicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Si aquesta fita del 70% no s’hagués mogut, la immunitat de grup es podria haver assolit a mitjans de setembre, que és quan Salut preveu que s’hagi pogut vacunar aquest volum de la població catalana. Per tant, per ara, no hi ha previsions per assolir aquest 90%. També hi ha un factor d’incertesa: l’aparició de noves variants.

El cap del servei d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs, Pumarola, ha comparegut al costat de Cabezas per explicar els riscos de noves mutacions pel fet que està augmentant la interacció social. Pumarola ha dit que l’espícula del virus és com “una clau” que permet obrir un pany que dona pas a la cèl·lula i augmenta la seva capacitat d’infectar-la. Amb la major interacció de persones vacunades es crea un “embut” pel qual el virus intenta passar, una pressió que facilita les mutacions. Tant Pumarola com Cabezas han advertit que la variant Delta és més contagiosa i també han destacat que la seva capcitat d’infecció és més llarga en el temps.

En una roda de premsa des del Departament de Salut, Cabezas ha remarcat que el Govern recomana “fermament” l’ús de la mascareta també en exteriors i també que ningú surti de la seva bombolla ampliada. Les autoritats santiàries opinen que s’ha arribat a l’equador de la cinquena onada i que hi ha indicis que podria començar a baixar. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha mostrat optimista en una intervenció al Ple del Parlament.

Comentaris

  Jordi (Català i Suís) 21/07/2021 6:01 pm
  La Pandèmia ha mostrat clarament quins líders polítics arreu del món són capaços de gestionar-la correctament i en l'interès de la gent i no pas per interessos personals i polítics. Hi ha tres exemples de la pitjor gestió amb comportaments diferents: Brasil amb el vergonyós comportament d'en Bolsonaro, el 60% dels metges que han receptat i recepten el fals tractament preventiu a base d'ivermectina, atromicina, cloroquina i vitamina D; L'índia on en Modi va deixar fer eleccions i festivals massius religiosos al març malgrat l'avís de la seva pròpia task force de científics que l'avisaven del que esdevindria; Espanya amb el rebuig de tancar Madrid i deixar eixir tots els infectats per tal d'infectar els altres territoris. A les antípodes hi trobem Austràlia, New Zealand, Taiwan, Korea Sud i molts altres. Cal saber que els vaccins no protegeixen contra el virus sinó contra la malaltia greu que pugui produir el virus. I també amb un % de morts. A CH han mort 17 persones vaccinades amb les dues dosis des del gener al juliol. L'única protecció contra el virus és la màscara FPP2 ben posada i la distància social. És difícil de comprendre aquesta pressa en fer traure les màscares a la gent. Però tots els països hi tornen ràpid. I més morts i més infectats. Morts per ignorància.
   JPV 21/07/2021 8:27 pm
   Agraeixo un comentari com aquest, ben raonat. No obstant, després de tants de mesos, penso que hem de començar a trobar un equilibri entre la necessària precaució i també la necessària necessitat de fer activitat social: potser no morirem de COVID però les malalties mentals i les actituds paranoiques van en augment i, lògicament, després de tot un curs on molt jovent han hagut de fer moltes de les seves activitats "online" sense trobar-se físicament, quan ha arribat Sant Joan i s'han relaxat les mesures, en aquestes edats ha estat com destapar una ampolla de xampany: en aquest cas, no ha estat el tap, sinó la variant Delta la que ha sortit disparada.
   fat boy 21/07/2021 8:40 pm
   Molt be, i, apart, una cosa de la que ningu en parla. La velocitat de vacunacio, quant mes lenta mes temps te el virus per mutar. Cada dia que passa sense tenir tota la poblacio vacunada es una nova oportunitat per complicar les coses.
  Jordi (Català i Suís) 21/07/2021 11:04 pm
  Una altra informació important és que més massiva és la vaccinació més probabilitats hi ha que aparegui una variant encara més perillosa que la Delta. Això ho ha explicat un epidemiologista suís i és molt simple: el virus troba una gran resistència als cossos dels vaccinats i malda per fer una mutació per tal d'esquivar els anti-cossos produïts pel vaccí. Tot plegat això de la immunitat de grup és una mitja mentida per no pas dir que en tenim per anys fins i tot si es vaccina el 100% de la població. I sabent que cada any o menys caldrà prendra una dosi. Hi ha equips al món (Dr. Bonaventura Clotet) que fa la recerca del vaccí definitiu i això per a tota la gamma de coronavirus. Perquè això que anomenem vaccins no protegeixen pas del covid-19 sinó d'enxampar una malaltia greu i encara amb un percentatge petit que ni protegeix pas d'això. Tot plegat ens indica que haurem de canviar la nostra forma de vida radicalment si volem sobreviure. Com no sabem pas si hem nascut amb la genètica correcta per resistir el virus, aleshores només ens resta la màscara i la distància social. I com deia el Dalai Lama l'any passat: amb aquesta pandèmia no serveix pas resar Déu. Cal actuar i fer el que cal per protegir-se del virus.
  Bit 22/07/2021 7:31 am
  És de “rebaño”, per què has de ser molt ruc i xai per creure’t la propaganda oficial del règim bioterrorista.

Nou comentari