El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les llars dupliquen el consum de pasta durant aquest 2020
  • CA

El consum de pasta s’ha duplicat durant aquest any, principalment a causa dels canvis que van experimentar els hàbits en l’alimentació durant el confinament. El trasllat a la llar dels moments de consum que fins fa poc es produïen fora de casa ha consolidat el rol d’aquest aliment, bàsic en la dieta mediterrània, una herència cultural referent en alimentació saludable.

El consum mitjà de pasta s’ha situat en 4,6 kg per persona i any, seguint amb la línia de creixement sostingut de la categoria durant els últims 3 anys. La pasta és un aliment present en 9 de cada 10 llars al nostre país, especialment en aquelles formades per famílies amb fills entre els 6 i els 17 anys. Durant el confinament “ha estat un alleujament en la majoria de les cuines de casa nostra, aportant una solució alimentària per a tots en la taula, gràcies a la seva versatilitat i fàcil combinació”, assenyalen els portaveus de Gallo.

La recepta essencial i estable al llarg del temps és de tan sols dos ingredients: blat dur i aigua. Malgrat això, no totes les pastes són iguals: la varietat de blat utilitzada com a matèria primera i el procés d’elaboració són elements que marquen la diferència. “Estem davant d’un aliment que s’elabora amb uns protocols de seguretat i de qualitat molt estrictes: el consum de productes segurs i de qualitat, com la pasta, ha estat la prioritat dels consumidors durant el confinament i els valors que han motivat les decisions de compra”, asseguren els responsables de la firma.

Amb motiu del Dia Mundial de la Pasta, Pastas Gallo, marca líder en fabricació i comercialització de pasta alimentària a l’estat espanyol, “vol contribuir a la divulgació dels beneficis que el consum de pasta té sobre la salut i el benestar de les persones, així com destacar les importants propietats nutricionals d’un aliment que ha consolidat el seu rol com a producte essencial en la nostra dieta després de la seva arribada a casa nostra, fa més de set dècades, de la mà de la companyia”.

Actualment, hi ha pastes adaptades a totes les necessitats, edats i col·lectius amb restriccions alimentàries, com ara les persones amb celiaquia o amb intolerància al gluten.

La pasta guanya terreny a la llar arran de la Covid

El context Covid, especialment durant l’etapa del confinament, ha suposat un canvi en els hàbits d’alimentació de les llars. Aliments essencials com la pasta ha consolidat el seu rol com a productes de primera necessitat, essent presents més que mai en la cistella bàsica de la compra.

Una família dinant macarrons / Pastas Gallo

De fet, el volum de vendes de pasta ha passat de les 216.000 tones en 2019 a les 238.000 previstes per al tancament d’aquest 2020, un creixement interanual pròxim al 10% que respon a un augment de compra de pasta als supermercats per consumir en la llar. Durant el confinament, concretament entre els mesos de març i maig, es va triploicar la compra de pasta i se’n va augmentar un 23% el consum a casa.

Falsos mites sobre el consum de pasta

Present a tots els establiments d’alimentació i amb un preu assequible, l’alta popularitat de la pasta no l’ha eximit de falses creences, algunes d’elles molt esteses, com que la pasta engreixa. Amb un índex d’obesitat lleugerament menor (44,9%), Itàlia multiplica gairebé per 7 el consum mitjà per càpita de pasta d’estat espanyol, que té un índex d’obesitat del 51,7%.

Quant a la relació de la pasta i l’obesitat, estudis recents als Estats Units constaten que el consum de carbohidrats d’absorció lenta, com la pasta, tenen resultats metabòlics beneficiosos i inclou respostes reduïdes de glucosa a insulina que poden arribar a moderar la taxa de digestió, augmentar la sacietat i reduir la gana.

El blat (ingredient principal de la pasta) té un 20% menys de calories que l’arròs i gairebé el doble de proteïnes. Segons els experts, en el context d’una alimentació equilibrada saludable, la pasta pot consumir-se de 2 a 3 vegades per setmana, en una ració de 40-80 grams en cru, depenent de l’edat o una ¼ part del plat.

És un aliment que pot consumir-se en qualsevol etapa de la vida i en cadascuna d’elles juga un paper important per a garantir i mantenir l’estat nutricional. Segons l’estudi ANIBES realitzat en població de l’estat espanyol, la pasta constitueix el 4% de l’energia diària ingerida per homes i per dones de 9 a 75 anys. Els experts en nutrició recomanen que entre el 45 i el 60% de les calories ingerides provinguin dels hidrats de carboni, principal macronutrient de la pasta.

Gallo, líder de la pasta a l’estat

El Grupo Gallo és líder en fabricació i comercialització de pasta alimentària a l’estat espanyol, amb una quota en valor pròxima al 35% en pasta seca. Segons destaquen els seus responsables, “Gallo aposta per la innovació i la qualitat dels seus productes, una fórmula que l’ha consolidat com a empresa referent del mercat de pastes alimentàries”, 70 anys després d’introduir a l’estat la producció de pasta de sèmola de blat dur. Propietat del fons Proa Capital des del 2019, Gallo compta amb fàbriques a Granollers, on produeix pasta seca i productes refrigerats; a El Carpio, una planta de pasta seca; i a Esparreguera, especialitzada en l’elaboració de pasta multicereals i sense gluten.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa