Les excuses més inversemblants per evitar una sanció per saltar-se el confinament

Les restriccions han obligat alguns ciutadans a fer gala de la seva creativitat per evitar ser multats

Les restriccions de viatges, les quarantenes, els confinaments i el tancament d’establiments que han decretat les autoritats per aturar l’expansió del virus han provocat que alguns ciutadans hagin buscat excuses inversemblants per justificar els seus desplaçaments quan topaven amb algun control dels Mossos. El cos policial ha informat d’algunes d’aquestes excuses, que en la majoria de casos van acabar en sanció. Sempre segons Mossos, una persona va voler comprovar expressament si la policia la sancionaria per incomplir el confinament comarcal. En una altra ocasió, una dona necessitava sortir després del toc de queda amb el cotxe per aconseguir adormir al seu nadó. Aquests dos exemples es van donar a Vic, però s’han anat reproduint a tot el país. Sense anar més lluny, un veí de Castellgalí, al Bages, havia d’anar a Manresa per canviar la pila del seu rellotge ja que era l’únic en el qual confiava per no desorientar-se. Una de les excuses més recurrents ha estat anar a posar una espelma o fer una promesa al monestir de Montserrat. Segons el cos policial diversos viatgers al·legaven que es dirigien al Principat d’Andorra i que volien aprofitar perquè els venia de pas. Les denúncies en aquest sentit van ser diverses, especialment de visitants de fora del Bages que consideraven que si des de casa podien veure el massís de Montserrat, volia dir que hi podien anar-hi tranquil·lament. Un home va intentar justificar el desplaçament a Montserrat perquè la seva dona, embarassada, tenia el capritx de menjar el mató que allà s’hi elabora.

La mort de Diego Armando Maradona també va servir de pretext per un home quan tornava al seu domicili des de l’Arc del Triomf. Mossos el van advertir que plorar pel seu ídol no justificava el llarg desplaçament sense mascareta. Sortir per fer la digestió, visitar un familiar malalt a Madrid o portar els resultats d’una PCR a una amiga, són alguns dels nombrosos arguments que es van registrar a la ciutat comtal. La gran capital va atreure visitants d’altres municipis sense causa justificada, com és el cas d’un home que va al·legar que al seu poble no hi havia centres comercials. Un barceloní havia concertat una trobada sexual a través d’una aplicació de contactes i ho va justificar a l’entendre que hi tenia dret després de tant de temps sense relacions. Els Mossos es van trobar amb arguments com que la parella era insuportable o estava histèrica per intentar justificar un desplaçament fora de la comarca.

Entre els casos més surrealistes, un dels denunciats va exigir el dret a guanyar-se la vida com a delinqüent habitual i un cop sancionat va dir que tenia clar que la insolvència econòmica el lliuraria de pagar. Un home que s’havia deixat la bàscula al seu lloc de treball a Barberà del Vallès va explicar que li feia molta falta perquè portava dues setmanes sense pesar-se.  També va ser denunciat el pare que amb el seu nadó de pocs mesos va ser localitzat lluny de casa en l’etapa inicial del confinament domiciliari amb el pretext que el seu fill necessitava la vitamina D que aporta la llum solar. Desplaçar-se per alimentar un cavall en una hípica del Maresme estava justificat sempre i quan no ho fes tota la família sencera. Va ser un altre cas de denúncia, juntament amb tots els ocupants d’un vehicle aturat a la Ronda Litoral, dos dels quals s’havien amagat al maleter.

També és remarcable el cas d’una senyora d’avançada edat a Tarragona que ho va justificar per poder anar de ventre amb normalitat. Venir de missa, anar a comprar un robot de cuina, o fer una escapada nocturna per poder estrenar una màscara de gas d’estil militar, van ser altres casos. Un home va ser interceptat quan es dirigia amb el seu vehicle cap a Tortosa perquè la dona l’havia fet fora de casa i es desplaçava amb les seves pertinences fins al domicili dels pares. Aquest cas no va acabar en sanció perquè Mossos va considerar que mereixia un vot de confiança. Desplaçar-se fins a Móra d’Ebre per comprar roses per Sant Jordi va ser l’excusa d’un veí de Marçà, ja que havia recorregut tota la comarca del Prioritat sense trobar-ne cap.

Anar tota una família des de Gandesa a un ginecòleg ubicat a més de 200 quilòmetres de distància, o desplaçar-se des de Lleida fins a l’Hospitalet de l’Infant per portar una jaqueta al fill per a una entrevista de treball, van ser altres de les qüestions amb què la policia es va trobar. No es va poder lliurar de la denúncia una veïna de Platja d’Aro, al Baix Empordà, amb l’argument que necessitava comprar en un establiment d’una cadena d’alimentació vegana de Palafrugell. De la mateixa manera va acabar un veí de la Bisbal procedent d’un supermercat de Calonge amb una compra de només quatre llaunes de cervesa. El cas d’un suposat dentista que es desplaçava entre Verges i Torroella de Montgrí, també va acabar en denúncia. Tot i que va al·legar que transportava tela per a la confecció de mascaretes, els agents vam comprovar que venia de buscar espàrrecs.

En definitiva, els mossos desplegats arreu de Catalunya han sentit tota mena d’arguments i excuses.

Comentaris

    Teix 10/05/2021 10:44 am
    Podia haver estat la meva excusa però no m’hi vaig atrevir. Em van avisar que unes ventades m’havien deteriorat la teulada en un poble fora de la meva ciutat i comarca de residència, que estaven tancades a pany i forrellat. En aquells primers mesos de pandèmia no s’havien pautat “motius justificats” pels desplaçaments. No semblava gran cosa. Al cap, he hagut de fer aixecar tota la teulada...

Nou comentari