El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les entitats pressionen el govern espanyol perquè no impugni la llei de lloguers
  • CA

Diverses entitats han exigit aquest divendres al govern espanyol que no impugni la Llei 11/2020, que regula el preu dels lloguers a Catalunya. Ho han fet en un acte davant del Parlament, on la norma va ser aprovada, al costat dels grups parlamentaris que hi van donar suport: ERC, JxCat, En Comú Podem i la CUP. Les entitats temen que el govern espanyol presenti un recurs d’inconstitucionalitat al TC contra la Llei considerant que la llei autonòmica vulnera l’àmbit competencial. Per això, aquest divendres entitats i partits han fet front comú davant la possible “amenaça” i han reclamat també a l’executiu de Pedro Sánchez que aprovi una llei d’habitatge estatal que reconegui la norma catalana i l’estengui a altres territoris.

Rodrigo Martínez, portaveu del Sindicat de Llogateres, ha alertat al PSOE que està fent la “feina bruta” dels fons voltor i ha dit que ha d’escollir de quin costat està. A Podem els ha avisat que han d’assumir “la responsabilitat de ser en un govern que tombi la regulació catalana”.

A la resta dels grups polítics presents els ha dit que fins ara han fet “la part fàcil” i els ha demanat que ara “passin a l’acció” i defensin la llei “per una qüestió de principis”.

També ha avançat que es mobilitzaran i ha anunciat una concentració el proper dilluns a la tarda davant de la seu dels socialistes a Barcelona. Si la llei s’acaba tombant, ha afegit, promouran una altra norma. “La regulació no es toca”, ha conclòs.

En un to similar s’han expressat representants d’entitats com Òmnium Cultural, la Taula del Tercer Sector, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, la Confavc, la Xarxa d’Economia Solidària i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica.

Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, ha dit que els amoïna l’escenari que “posa en joc el dret a l’habitatge” i ha reclamat “d’una vegada per totes” una llei estatal que ho reguli. “És allò de ni fa ni deixa fer”, ha lamentat. La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha demanat a Pedro Sánchez que “escolti la veu de la gent” i no la dels bancs i ha assegurat que “David pot contra Goliat”.

Els Comuns no donen per fet el recurs

El diputat d’ERC Pau Morales ha criticat tornar a topar amb un “vici reincident de l’Estat” per “atropellar” els drets de la ciutadania emparant-se en un “fals constitucionalisme” i ha lamentat que el PSOE es desdigui de la promesa d’una llei estatal d’habitatge. Morales també ha explicat que no hi ha cap reunió convocada entre els governs i ha assegurat que se n’han assabentat a través de la premsa. “Ara són dies de fer la màxima pressió”, ha afegit.

David Cid, d’En Comú Podem, ha defensat que la llei “s’ajusta a dret” i creu que es poden trobar “encaixos” perquè la llei segueixi vigent. “Nosaltres no donem res per fet”, ha dit sobre la possibilitat que es recorri la norma autonòmica. Cid també ha reiterat el compromís dels Comuns per a una llei estatal pel dret a l’habitatge i ha reclamat que l’acord entre els socis a la Moncloa es compleixi.

Des de JxCat, la diputada Cristina Casol ha dit que el govern espanyol mostra una voluntat “obstructiva” a totes les lleis que aprova el Parlament. Al seu torn, des de la CUP Montserrat Vinyes s’ha mostrat sorpresa pel fet que el govern espanyol es plantegi si la llei és constitucional o no nou mesos després de la seva entrada en vigor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa