Les dones només ocupen el 39% de càrrecs de direcció

Cau un 10,6% l'ocupació de dones al sector cultural l'últim any, segons un informe de l'Observatori per la Igualtat de Gènere

Les dones només ocupen el 39% dels càrrecs de direcció i gerència de Catalunya. Així ho apunta l’informe ‘Les dones a Catalunya 2021’ amb dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, que revela com les categories professionals més qualificades el 2020 seguien en gran part ocupades per homes, tot i que les dones representen el 56,6% de persones científiques i intel·lectuals. L’estudi, que analitza la presència de les dones en diversos àmbits de la societat, mostra que la taxa d’ocupació de les dones és del 48,4%, gairebé 9 punts per sota. Un sector on hi ha hagut una forta davallada de dones ocupades és el cultural, amb un 10,6% menys que l’any passat. L’informe s’ha presentat en l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones.L’estudi apunta com l’àmbit laboral segueix sent un dels que fa més evidents les desigualtats. La taxa d’ocupació de les dones és del 48,4%, gairebé 9 punts percentuals per sota de la dels homes. El quart trimestre del 2020 Catalunya va tenir més d’1,5 milions de dones ocupades, 182.000 menys que els homes.

A més, alguns sectors segueixen estan marcadament masculinitzats. A l’artesania, la indústria i la construcció les dones només representen el 7,3%; a l’agricultura, la ramaderia i la pesca són el 8,6% i entre operadores d’instal·lacions i maquinària, el 17,9%.

Pel que fa a les categories professionals més qualificades, les dones representen el 39% de càrrecs de direcció i gerència, però, en canvi, el 56,6% de persones científiques i intel·lectuals són dones. El perfil professional amb més presència femenina és el de treballadores d’oficina, comptables i administratives, amb un 70,7%. L’informe també apunta que les dones són qui pateix més atur, amb una taxa del 15%, 2,1 punts percentuals més que els homes. Les dones han vist pujar la taxa 3,6 punts al llarg del 2020. Amb dades del 2018, la bretxa salarial anual a Catalunya és del 22,2%, 6.350,3 euros bruts menys a l’any. La franja d’edat on s’observa més variació és als 55 anys, de 9.000,5 euros bruts anuals.

Pel que fa a la formació, la majoria de persones titulades en estudis universitaris són dones, que representen el 58,2% de titulats de grau, el 57,3% en màster i el 52,9% en doctorat. La branca d’estudis amb més percentatge de dones són les ciències de la salut (el 22,9% de dones n’estudien, enfront un 12,5% en homes), mentre que els titulats en enginyeria i arquitectura són majoritàriament homes (un 28% dels homes s’hi titulen, davant un 8,1% de dones).

Representació política

Pel que fa a la representació política, als ajuntaments és l’administració on hi ha menys paritat: les dones només ocupen el 22,9% de les alcaldies (217). Amb tot, aquest percentatge és superior al de la legislatura passada (18,4%) i, de fet, al de totes les anteriors (14,2% el 2011-2015 i 12,5% el 2007-2011, entre altres).

També cal destacar que les diferències es redueixen a mesura que augmenta la dimensió del municipi: en el cas dels municipis de més de 100.000 habitants, el 45% d’alcaldies són de dones, mentre que en els de menys de 5.000 habitants només ho són el 21%. La diferència també és menor en les regidories, amb un 44% ocupades per dones en la darrera legislatura.

Pel que fa al Govern de la Generalitat, l’última legislatura només el 35,3% de conselleries han estat de dones. Al Parlament és on s’ha observat més paritat, amb un 44,4% de diputades. Al Congrés el percentatge es redueix fins al 39,4%.

Salut, esport i cultura

Les dones tenen una percepció positiva de la seva pròpia salut força alta –un 80,4%- però tot i això és inferior a la dels homes, concretament 5 punts percentuals menys. D’altra banda, l’estudi apunta que les dones són menys fumadores -en un 21,6% dels casos, 6,5 punts per sota dels homes- i també menys consumidores de risc d’alcohol –en un 3,7%, 4 punts per sota dels homes-.

L’esport és un dels camps on hi continua havent diferències, encara que s’estan reduint. Un exemple són les llicències federatives, amb només un 25,5% per a dones el 2019. Cal remarcar que justament el 2020 s’ha capgirat la tendència dels últims anys i el nombre d’esportistes dones d’alt nivell ha superat el d’homes, passant d’un 48,8% el 2019 a un 51% el 2020.

En l’àmbit cultural, segons l’informe hi ha hagut un fort descens de dones ocupades al sector cultural aquest any, del 10,6%. Concretament, s’ha passat de 78.900 dones ocupades el 2019 a 70.500 el quart trimestre del 2020. En termes relatius, l’últim trimestre de l’any les dones representaven el 38,8% de la població ocupada a la cultura, 4,6 punts menys que l’any anterior.

Corresponsabilitat en les cures

L’informe també analitza el paper de dones i homes en les tasques de la llar i la cura d’infants i dependents. Tal i com apunta, el 92,53% de les excedències per cura de fills i el 79,06% per cura de familiars van ser demanades per dones. A més, el 88,9% de les persones que prefereixen una jornada parcial per tenir cura dels fills i el 86,7% que ho prefereix per tenir cura de dependents o malalts són dones.

Les dones doblen el temps dedicat a feines domèstiques en dies feiners, amb una mitjana 1,91 hores diàries, mentre que els homes en dediquen 0,92. En cap de setmana, la mitjana de les dones ascendeix fins a 2,81 hores diàries i la dels homes a 1,61. L’estudi també apunta que el 42% de les dones creuen que són elles principalment qui fa les fenies de la llar –només el 15% d’homes afirmen que són ells els encarregats-.

L’Observatori també apunta que el 41,4% de les dones enquestades diuen que són les cuidadores principals de persones en discapacitat, mentre que en els homes el percentatge es rebaixa a un 16,2%. Amb la població menor de 18 anys passa el mateix i les dones es consideren les principals cuidadores en el 37,8% dels casos, mentre que els homes només en un 8,7%. El 42% de dones creu que és qui té cura de persones de 75 anys o més, i només el 14,1% d’homes ho afirma.

Catalunya, setena en índex d’igualtat de gènere a la UE

D’altra banda, segons l’Idescat l’índex d’igualtat de gènere (IIG) de Catalunya el 2018 era del 72,4 sobre 100, on 1 és la major desigualtat possible i 100 és la major igualtat. La mitjana europea va ser de 67,9. Catalunya se situa en setena posició dins la UE. L’IGG és un indicador que mesura la distància a què es troba una societat d’assolir la plena igualtat entre homes i dones.

Budó: “Els homes han d’aprendre a renunciar als privilegis”

L’informe s’ha presentat en el transcurs de l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, al Palau de la Generalitat aquest dijous a la tarda. La consellera del Departament de la Presidència, Meritxell Budó, ha fet una crida a la “transformació social de base feminista” arran de la crisi de la covid-19 i ha afirmat que els homes han d'”aprendre a renunciar als privilegis perquè les companyes puguin viure en les mateixes condicions i oportunitats”. “Les dones tenim dret a desenvolupar les nostres vides en plena llibertat en tots els àmbits sense barreres masclistes”, ha destacat Budó, que ha instat els homes a “fer net”.

La consellera ha demanat abordar les causes estructurals de la desigualtat de gènere com l'”educació sexista, els privilegis patriarcals o la invisibilitat de les tasques de cura respecte al treball productiu”. També ha recordat que el confinament “ha agreujat molt més la tensió derivada de totes les formes de violència masclista”.

L’acte ha començat amb la lectura del Manifest institucional a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez. S’ha presentat la campanya ‘Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables’ i s’ha fet una taula rodona sota el títol ‘Corresponsabilitat, cures i covid-19’’, amb la sociòloga i professora de la UdG Cristina Sánchez Miret; la presidenta de Fidem i de Copersona, Joana Amat i la sociòloga, traductora i docent Núria Villena, moderada per la periodista Neus Tomàs.

També s’han presentat les iniciatives de l’ICD ‘Ballem lliures i sense por’, una llista de spotify amb cançons no sexistes, i el joc educatiu ‘100 fites del feminisme i algun entrebanc’. L’acte finalitzarà amb l’actuació musical de Judit Neddermann.

Comentaris

  Doctor Strangelove 05/03/2021 9:07 am
  La paritat és equivalent a mediocritat. I és senzill d'entendre, doncs obliga a posar gent d'un sexe, el que sigui, a dit, obviant el seu currículum. És així, hi ho vam veure amb els governs de l'ínclit ZP, posant Bibianas Aidos, i "Malenis" Álvarez o la tal Leire Pajín. També s'ha de dir que va tenir la pocavergonya de posar al ministeri un personatge com en Corbacho! Doncs el que dic, s'ha de mirar el currículum i no pas el sexe, tot i que el tal Salvador d'ERÑ deia que s'havia de mirar el volum de les mamelles! Doc.
   No critiquis al Salvador, Doctor StrangeMalaPersona 05/03/2021 12:57 pm
   T’haig de recordar quan li vas sugerir a una comentarista “que te la xuclés” Ets un fàstic de persona i la vergonya de Catalunya... si es que ets català, que ho dubto .
  Albert Berrio 04/03/2021 9:39 pm
  Les dones ha ocupen el 39% dels càrrecs directius! Mai no havíem estat tan a prop de la paritat.

Nou comentari