L’EMA recomana continuar vacunant amb Janssen

Constata que els vuit casos de trombosi detectats als Estats Units són estranys i infreqüents

L’EMA ha trobat un “possible enllaç” entre la vacuna Janssen i casos de trombosi molt poc freqüents i ha demanat que es posin a la llista dels efectes adversos. Tot i així, l’agència europea confirma que el benefici-risc general de la vacuna continua sent “positiu”, ha informat a través d’un comunicat aquest dimarts. El regulador de la Unió Europea ha determinat que la vacuna monodosi produïda per Johnson&Johnson és segura, però catalogarà les trombosis estranyes com a “efecte secundari infreqüent”. La majoria de casos, ha dit la presidenta de l’EMA, Sabine Straus, es produeixen en dones menors de 60 anys a les tres setmanes d’haver rebut la vacuna, però la presidenta diu que no hi ha prou evidències com per identificar factors de risc clars com el gènere o l’edat. Els vuit casos de trombosi que s’han detectat als Estats Units es donen per una reducció de plaquetes “molt infreqüent”, segons Straus. Un dels casos el va patir una dona que utilitzava anticonceptius. L’agència ha remarcat que el risc de patir-les és “molt baix” i continua recomanant l’ús del vaccí. Per ara, no ha pogut identificar factors o edats de risc concrets. Straus ha remarcat que les persones que van a vacunar-se són “conscients dels riscos” i tenen en compte els possibles signes o símptomes que solen produir-se durant les dues primeres setmanes posteriors a la vacunació.

L’anunci de l’EMA obre la porta a desbloquejar 146.000 dosis Janssen a l’estat espanyol. La companyia ja ha dit aquest dimarts que està “preparada per reactivar” les entregues a la Unió Europea, sense concretar si podrà repartir abans de juny els 55 milions de dosis promeses inicialment.

La distribució de Janssen a Europa, que té el vistiplau del regulador europeu des mitjans de març, es va aturar la setmana passada després que la FDA i el CDC dels EUA, agències nord-americanes, suspenguessin la vacunació amb el vaccí als EUA, on s’han administrat 7 milions de dosis. Els casos reportats són vuit i una de les persones ha mort. Les dosis rebudes per l’estat espanyol estan emmagatzemades a l’espera del dictàmen de l’EMA. La UE esperava rebre 55 milions de dosis de Janssen entre abril i juny.

La suspensió de Janssen va moure la UE a demanar a Pfizer 50 milions de dosis més, mentre ahir s’anunciava que d’aquest vaccí el bloc europeu en vol adquirir 100 milions de dosis addicionals.

Comentaris

    Jos 20/04/2021 7:57 pm
    POR QUÉ NO TITULAS ASÍ. "El regulador europeo encuentra un nexo entre la vacuna anticovid de Johnson & Johnson y la formación de coágulos en sangre" Publicado: 20 abr 2021 14:21 GMT
    Jos 20/04/2021 7:39 pm
    Tarari que te vi.

Nou comentari