L’acceptació de les vacunes allunya la necessitat de fer-les obligatòries

Els governs tenen mecanismes per imposar-les si cal, passant per davant del dret del pacient a rebutjar un tractament

El darrer avançament del baròmetre d’opinió del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha confirmat que la confiança en les vacunes a l’estat espanyol es manté estable respecte al darrer sondeig, malgrat els inconvenients sorgits amb AstraZeneca i Janssen. El 82,8% de la població està disposada a vacunar-se i només un 6,2% rebutjarà el vaccí quan li arribi el torn. Aquesta elevat índex d’acceptació de la vacuna allunya els temors que sorgeixin dificultats per aconseguir la immunitat de grup, un cop el flux de dosis permeti activar la vacunació massiva. Aqueta fase arrencarà quan els grups prioritaris vagin tancant el seu procés d’immunització, tot i que segons el Departament de Salut els grups mai es tanquen perquè hi ha diferents casuístiques.

En el grup dels majors de 80 anys, per exemple, segons explica la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, hi ha a hores d’ara un 84% de persones vacunades amb una primera dosi. És difícil arribar al 100% perquè “sempre hi ha un percentatge de persones que tenen una malaltia o un problema de salut pel qual estan ingressades i més inestables, i això fa que en aquest moment no puguin vacunar-se”. En general, afirma Cabezas, l’acceptació de la vacuna en aquest grup “és molt alta”. Pel que fa als grups d’edat que s’estan vacunant amb AstraZeneca el número de persones que després de demanar cita no es presenten està al voltant d’un 10%, però Cabezas diu que les cites que es van oferint s’esgoten sense dificultat. “La recepció és molta alta, el ritme de cites agafades és ràpid”, remarca. Salut tampoc ha detectat un problema de rebuig de la vacuna entre el personal sanitari i de residències, que en tot cas és “molt baix”, diu Cabezas, per sota del 4%. Pel que fa a residències, la vacunació del grup no es tanca mai perquè hi ha molta rotació laboral i sempre apareixen noves persones per vacunar.

Des del punt de vista dels experts, l’ideal seria que “tothom es vacuni”, sosté el farmacòleg i professor emèrit de la UAB Joan-Ramon Laporte en declaracions a EL MÓN. Ara bé, l’expert entén que “la vacunació del 100% de la població és una situació que ningú considera com a plausible”. Un cop comprovades les dades d’opinió i les que tenen a veure amb l’administració de les vacunes a Catalunya, Laporte afirma que “de moment” li preocupa “poc” el rebuig als vaccins perquè “al novembre les enquestes deien que només el 35% de persones a l’Estat estaven disposades a vacunar-se i el percentatge va pujant”. A banda, el professor emèrit de la UAB destaca que “vacunant el 70%” de la població “ja podem tenir la famosa immunitat de ramat i estarem més tranquils respecte a la transmissió”.

A banda de la immunitat que aconsegueixen les persones que es vacunen, les persones que s’han infectat i han passat la malaltia han aconseguit la immunització d’una forma natural. Aquesta dada l’ha posat en relleu el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón: en aquests moments, hi ha entre un 15 i un 20% de la població que ha passat la malaltia, a la qual s’ha d’afegir el 20% que ha rebut almenys una dosi d’una de les vacunes.

Obligar a vacunar, compatible amb els drets humans

Sigui com sigui, per ara, no sembla que la vacunació obligatòria sigui un mecanisme que s’hagi d’activar. Malgrat tot, els experts adverteixen que és un instrument que es podria fer servir i que recentment ha obtingut l’aval del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). Una sentència d’aquest tribunal ha fallat a favor de la vacunació obligatòria d’uns nens eslovacs després que els seus pares haguessin intentat portar-los a la guarderia sense vacunar-los amb l’oposició del centre.

Els pares van dirigir-se al tribunal europeu i aquest ha acabat donant la raó a aquells que defensen que tenir els nens protegits davant de qualsevol virus és una obligació. La sentència, segons la visió dels experts, tot i no estar relacionada amb la vacuna de la Covid-19, obre la possibilitat d’obligar la població a vacunar-se “partint de la premissa que hauríem d’actuar a partir del concepte de solidaritat social i valorar quin és l’interès general més favorable”, ha explicat en declaracions a EL MÓN Carles Garcia Roqueta, president de la secció de Consum de l’ICAB i president també de la Societat Catalana de Mediació en Salut. Si qualsevol administració ho considera necessari, es podria activar el mecanisme de vacunació obligatòria també per frenar la Covid-19. La mesura es veuria plenament ajustada a dret en societats democràtiques i “no contravindria la convenció europea dels drets humans”, sosté Roqueta.

L’expert recorda que “els poders públics estan obligats a organitzar i tutelar la salut pública amb mesures preventives” i subratlla que “tenim una obligació moral si disposem dels mitjans necessaris i la informació necessària”. A partir d’aquí, existeixen lleis que poden obligar a adoptar mesures contra la pandèmia i una d’aquestes podria ser la vacunació obligatòria, que “depèn de la voluntat política” i sempre que “hi hagi suficients raons sanitàries d’urgència i necessitat o risc, si la malaltia és transmissible”. En un context de pandèmia algunes lleis i drets poden xocar, com apunta Roqueta, per exemple la llei general de Sanitat amb la llei de l’autonomia del pacient. La primera norma estableix que els metges “poden portar a terme intervencions clíniques indispensables a favor de la salut del pacient sense necessitat de comptar amb el seu consentiment quan existeix un risc per a la salut pública a causa de raons sanitàries establertes per llei”. Però perquè aquest mecanisme sigui vàlid és indispensable que hi hagi transparència pel que fa a les vacunes i els efectes que poden causar. “La dura realitat és que no tenim el 100% de seguretat dels efectes adversos”, comenta l’expert. Això pot entrar en contradicció amb un dret constitucional avalat pel TC en el sentit d’exigir que “per rebre un tractament en el nostre cos no ha d’existir cap mena de risc per a la nostra salut”. Aquí, diu Roqueta, “és quan s’obre la bretxa” perquè, “algú ens diu que no hi ha cap mena de risc? No. Per tant, segons la llei de l’autonomia del pacient podria rebutjar el tractament”.

Per això mateix, l’advocat remarca que és molt important tenir el màxim d’informació i transparència sobre les vacunes que es van aprovant. “El recel que tenim ara és per haver obtingut vacunes en un temps rècord i perquè no coneixem el seu comportament genètic, de fet hi ha metges que no s’han volgut vacunar per això”, explica Roqueta. Aquest rebuig a la vacuna per part de sanitaris ha fet que el govern italià, per exemple, decidís suspendre els facultatius que no es vacunin, mentre el britànic acaba de fer un advertiment als professionals de la salut que encara no s’han vacunat. A França, el 68% dels professionals de la salut ja han rebut una primera dosi, molt per sota del 84% de sanitaris que ho han fet a Catalunya.

Roqueta considera que “davant els rumors i dilemes que tindrem amb la vacunació, si es compleixen les garanties de confiança, bona informació i transparència necessàries cal advocar per la obligatorietat mitigada”. Això no significa obligar sinó “fer entendre per què cal vacunar-se i crear consciència”. En aquest sentit, afegeix, “la mediació pot jugar un paper molt important en empreses” quan la vacunació massiva arrenqui i sigui important que en l’entorn laboral, per exemple, el màxim de persones possible estigui immunitzat.

Comentaris

  Vendetta 22/04/2021 7:56 pm
  Si tan chulo ets demanali explicacions al govern chino akells si ke en son de culpables y am akells no teniu huevina de demanar res el virus chino es culpable no la gent
  Vendetta 22/04/2021 7:52 pm
  Si feu vacunar obligatoriament la gent te dret a defensarse a trets si fa falta si tu me obligas jo et mato, si voleu la anarkia esteu a punt talibans de las vacunas ni tu ni ningun metge ni menys un politic te drte a obligar a res, ke czonsti ke jo ja la e pasat pero e sembla molt bestia obligar a res ja us o trobareu si seguiaxins la gent us pasara per sobre
  Jaume 22/04/2021 6:14 pm
  Prensa. Burocretes. Farts. Sou molt pesats i refregits. Volem poca info. Bona i salut mental.
  ciutadà 22/04/2021 5:05 pm
  Segur que en Pujol ja està vacunat. I ha estat dels primers.
   Gali Boadella Montserrat 22/04/2021 5:22 pm
   Quin Pujol ? Jo en conec una pila
    Ramon 22/04/2021 9:10 pm
    Deu voler dir l'excentral del Barça.
  Anònim 22/04/2021 3:25 pm
  Sempre hi han retrògrads que rebutgen els avanços de la medidina. aquests que es morin si els ve de gust, però que no empfrenyin al proïsme.
  Pep 22/04/2021 3:05 pm
  Este me tiene vetado, censurado.
  Experimentació nazi. 22/04/2021 2:36 am
  Quin decaleg del Doctor Mengele més bestia. Aquesta gent esta malalta de veritat.
  fat boy 22/04/2021 1:21 am
  Jo crec que no es pot obligar a ningu a vacunar-se pero el que si que es pot obligar es a no convertir-se en un focus d'infeccio pels altres. No et vols vacunar?, doncs no et vacunis, pero tu de casa teva no pots sortir.
   Carme 22/04/2021 10:14 am
   Els que infecten no són els no vacunats, que no porten el virus ni el "medicament" genètic, sinó els que ja ho han passat i els que s'han vacunat, que sí porten i respiren el virus. Ull, perquè hi ha llocs on no deixen entrar als vacunats per aquest motiu!
    Gali Boadella Montserrat 22/04/2021 5:24 pm
    Tohom pot portar el virus, vacinats i no vacinats. Pero aixó hem de seguir amb les mesures d´higiene i prevenció. La bona informació es tan important com les vacunes.
     fat boy 23/04/2021 11:34 pm
     Ah si?. Si qualsevol pot portar un virus encara que estigui vacunat, qui porta el virus de la verola?, perque que jo sapiga esta ERRADICADA de fa anys. Que jo sapiga hi havia una mostra del virus als USA, una altra a Russia i una altra a Suissa en previsio de que si hagues un altra brot tinguessim a ma un petit reservori ultracontrolat per poder fer mes vacunes industrialment sense perdua de temps. Hi havia algun sonat que proposava destruir aquestes mostres ates que ja fa anys i panys que no se'n registren casos. Naturalment els van engegar a cagar perque si es destruissin agafarien en calces a tota la Humanitat si es declares un cas alla on Cristo va perdre les espardenyes. I ho sento pero la prevencio es molt important, pero les vacunes ho son de llarg molt mes. Ni que sigui perque un percentatge de la poblacio prefereix creure mes les patranyes dels sonats o en les propietats curatives del brac incorrupte de Santa Teresa que en el que diuen els cientifics, i aixo si que no te cura.
    fat boy 22/04/2021 11:37 am
    Si dona, si. Ja podem anar parlant dels taliban que assassinen a les dones que van posant les vacunes de la polio.
  un marcià per l'espai sideral 22/04/2021 1:14 am
  Els governs que imposen la vacuna estan cometent un delicte de LESA HUMANITAT d'acord al Codi de Nuremberg, als Acords de Siracusa i Oviedo, a la Declaració Universal de la Unesco, i als Tractats de Hèlsinki, així que em vinguin al cap, tots ells garantint que cap govern pot inocular-te res sense el teu consentiment. Tots aquests tractats estan per damunt de les lleis nacionals i se signaren per evitar que es poguessin repetir els experiments de l'Alemanya hitleriana. Molt de compte amb el que dieu! Imposar la vacunació és CRIM DE LESA HUMANITAT. Ningú pot ser obligat a atemptar contra la seva salut, i un experiment genètic com és aquesta vergonyosa mentida, és una absoluta incògnita. Qui assumirà la responsabilitat dels mals que poden provocar, totalment ignorats, i que poden ser desastrosos, com ho afirmen de l'ex-vicepresident de Pfizer, al responsable de vacunes de diverses multinacionals farmacèutiques i considerat el primer especialista del món en aquest camp, el Dr. Geert Vanden Bossche, per no parlar del dr. Wolfgang Wodarg, entre centenars d'immunòlegs experimentats. Que una notícia com aquesta surti en premsa sense ser comparada, no diu res a favor del vostre diari. Menys encara quan això pot significar la vida o la mort, que hi ha més de 7000 morts i més de 300000 efectes secundaris seriosos amb els experiments mèdics genètics que estan inoculant a la gent, sense informació ni consentiment, només amb l'alarma que genera la por. No em cregueu, totes les afirmacions que he escrit són fonamentades i documentades, teniu les referències; però comproveu-ho, escolteu altres veus, i us serà molt fàcil de comprovar qui diu la veritat, o almenys, qui no diu mentides.
   Gali Boadella Montserrat 22/04/2021 5:29 pm
   Hi ha una cosa que es diu sentit comú. I parlar de nazis quan estem davant d´un problema tan greu com l´actual es irresponsable. L´aspirina mata cada any milers de persones, i no cal dir la contaminació. I quan parlem d´aspirina o de contaminacio no parlem d´experiments nazis. La mesura i el sentit comú també ajuden a resoldre problemes.
  Xavi 21/04/2021 11:36 pm
  https://www.nuvol.com/pantalles/cultura-digital/begona-roman-lobligatorietat-de-les-vacunes-nomes-es-eficient-a-curt-termini-150600
  Pep 21/04/2021 11:13 pm
  Otra vez este. Este tiene que ir a comisión con las farmacéuticas. Por qué regla de tres me van a obligar a mi a aceptar que me regalen un número de la lotería cuyo primer premio es la muerte? Sabemos que hay vacunas que están dando mejores resultados, pero de las que apenas se habla. Y todo ello porque la mayoria neoliberal y de derechas de la UE así lo quieren. Son razones politicas y no médicas con las que pretenden que yo me juegue la vida a la lotería. Y eso que jamás me tocó ningún premio gordo. Simplemente no tienen vergüenza. Más claro, agua pura y cristalina que baja por el arroyo.
  Jos 21/04/2021 10:35 pm
  Otra vez este. Este tiene que ir a comisión con las farmacéuticas. Por qué regla de tres me van a obligar a mi a aceptar que me regalen un número de la lotería cuyo primer premio es la muerte? Sabemos que hay vacunas que están dando mejores resultados, pero de las que apenas se habla. Y todo ello porque la mayoria neoliberal y de derechas de la UE así lo quieren. Son razones politicas y no médicas con las que pretenden que yo me juegue la vida a la lotería. Y eso que jamás me tocó ningún premio gordo. Simplemente no tienen vergüenza. Más claro, agua pura y cristalina que baja por el arroyo.
  L'Odi 21/04/2021 10:32 pm
  Que es vacuni Pujol!!

Nou comentari