La vacuna fa “desaparèixer” els grups de més risc de les urgències hospitalàries

En canvi, es produeixen més ingressos de casos greus de persones d'entre 50-65 anys, franja encara no vacunada

Els efectes de la vacunació es comencen a notar sobretot pel que fa a la traducció clínica dels contagis, segons expliquen els experts. La investigadora del BIOCOMSC de la UPC Clara Prats i el seu equip han estimat en un article que, tenint en compte les dades de vacunació a l’estat espanyol a data 27 d’abril, “el nivell de protecció de la mortalitat per efecte directe de les vacunes a mitjans de maig assolirà el 80%”. Segons les seves previsions ingressaran a l’hospital un 50% menys de pacients i un 40% menys acabaran a les UCIs. Els hospitals ja observen aquest canvi de tendència. El cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, ha dit precisament aquest dijous en declaracions al programa Planta Baixa de TV3 que “la vacuna realment funciona i està fent desaparèixer infeccions Covid en persones vulnerables, ja en veiem molt poques”. En  canvi, segons ha afegit, “el que sí que veiem són persones més joves, d’entre 50-65 anys, una franja encara no vacunada, que es presenten amb formes greus de la infecció perquè el virus continua present i no ha desaparegut”.

Güerri ha insistit en què aquest és “un aspecte important” per convèncer la ciutadania que no es pot abaixar la guàrdia “i fer com si no passés res”. El doctor ha admès que es tracta “d’un tema de responsabilitat individual i col·lectiva, però la situació és que tota persona no vacunada és una persona en risc i pot tenir la mala sort de tenir una infecció greu”. Això, ha subratllat el metge, “s’ha de saber i hem de prendre mesures per evitar-ho”. Güerri s’ha felicitat pel “bon ritme” de la vacunació massiva a Catalunya i ha reiterat que aquells que estan en primera línia són els primers en notar-ne els efectes: “Estem veient com hi ha determinada població que ha desaparegut de les urgències hospitalàries i això és una bona notícia”.

Crítiques a la desescalada

El cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar ha criticat, però, el procés de reobertura que s’està fent actualment perquè considera que és “erràtic” i va “massa ràpid”. El doctor opina que “s’ha d’obrir de forma progressiva, però amb molta cura i anant en compte de com es fan les coses”. Güerri ha recordat que un percentatge elevat de persones no està vacunat encara “i la infecció es pot transmetre: podem veure casos greus en persones joves perquè no estem completament protegits”.

L’expert ha insistit en què cal transmetre que “això no s’ha acabat” i no donar la sensació contrària: “Pot ser un error que ens pot obligar a tornar enrere i és el que cap de nosaltres vol”. També ha considera, sobre l’oci nocturn, que les normes del protocol aprovat pel Procicat semblen “difícils de complir” i que s’ha de valorar l’equilibri risc-benefici. “Entenc que no és una decisió fàcil, estan tenint en compte diferents aspectes; l’oci nocturn porta molt temps tancat, s’han de posar eines i vigilar molt bé que es compleixin”, ha reblat.

Comentaris

    Anònim 14/05/2021 7:57 am
    No serà perquè els més febles ja s'han mort?.

Nou comentari