El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UGT presenta nou denúncies per incompliments del conveni del camp
  • CA

La UGT-FICA de Lleida ha presentat aquesta campanya de la fruita nou denúncies davant la Inspecció de Treball per suposats incompliments laborals per part d’empreses cap a treballadors del camp. Són denúncies per no pagar el salari que fixa el conveni agropecuari, obligar els treballadors a fer més hores de les permeses o no oferir allotjament als temporers que tenen contractats. El sindicat assenyala que es tracta de denúncies “selectives” davant casos “flagrants” però “la realitat és un incompliment sistemàtic” del conveni. Tot i això, la UGT matisa que aquestes presumptes irregularitats es concentren al Baix Segre on hi ha importants empreses amb grans finques, mentre que no es donen en petits pagesos i en altres comarques lleidatanes.

La UGT denuncia que continuen donant-se situacions de “frau” en l’àmbit laboral durant la campanya de la fruita, tot i diferenciar la d’enguany de la campanya de l’any passat marcada per l’arribada a Lleida de més persones de l’habitual per treballar-hi en plena pandèmia de la covid-19. El secretari general de la UGT-FICA de les Terres de Lleida, Xavier Perelló, ha explicat que han presentat nou denúncies contra grans empreses de la zona del Baix Segre per incomplir diferents aspectes recollits en el Conveni Agropecuari de Catalunya.

Alguns dels incompliments denunciats són pagar per els treballadors del camp per sota del preu fixat pel conveni o obligar-los a treballar més hores de les permeses. En aquest sentit, Perelló ha parlat de la “fabricació de nòmines perfectes”, un “sistema mafiós” que utilitzen algunes empreses agràries que fan constar que els treballadors treballen menys hores de les reals i, d’aquesta manera, aparentar amb les declarares que estan pagant el preu fixat pel conveni, quan no és així, segons ha indicat. El sindicat també ha detectat situacions en què l’empresa no facilita allotjament a treballadors que tenen el lloc de residència a més de 75 quilòmetres, o en tot cas els ofereixen llocs que no estan en condicions com ara “cases ruïnoses”, segons la UGT.

Perelló ha remarcat que han presentat nou denúncies davant de “casos flagrants” que han pogut constatar però que l’incompliment del conveni “és sistemàtic” per part d’algunes empreses. Tot i això, ha volgut deixar clar que aquestes suposades irregularitats en l’àmbit laboral es concentren a la zona del Baix Segre i en grans empreses que tenen importants extensions de terreny de fruita, mentre que la situació és ben diferent en el cas de petits pagesos o en la resta de comarques del pla de Lleida. Així mateix, la UGT considera que aquesta situació suposa una “competència deslleial” ja que el cost que suposa a aquestes empreses collir la fruita és menor que als pagesos que compleixen la normativa.

Davant aquestes situacions que denuncia, la UGT reclama a les administracions “voluntat política” a l’hora de vetllar pel compliment de les normatives laborals al camp des de la Inspecció de Treball, especialment pel que fa a salaris i hores de treball. En el mateix sentit, insta les organitzacions agràries a “no fer només de patronal i fer més de sindicat” per tal de garantir unes condicions laborals dignes per a tots els treballadors del sector.

Millores laborals per als treballadors de les centrals fruiteres lleidatanes

D’altra banda, la UGT-FICA ha valorat positivament el Conveni de Recaptació, Emmagatzematge, Manipulació i Venda de Fruites i Verdures de Lleida signat en solitari per aquest sindicat amb Afrucat. El conveni recull un increment de mitjana del 4,5% per a l’any 2020; d’un 1,5% per al 2021 —aplicable partir de l’1 de juny—, i un increment de l’1% per al 2022 -a partir de l’1 de gener vinent-. La suma d’aquests increments suposa un augment salarial d’un 7% de mitjana en tres anys.

Altrament, l’acord assolit amb la patronal preveu l’equiparació salarial i de drets dels treballadors fixos discontinus amb els fixos, així com l’adaptació a la normativa vigent en matèria del permís per naixement d’un fill i dels plans d’igualtat. A més, ambdues parts van acordar que la jornada diària fora de campanya acabarà preferentment a les quatre de la tarda per facilitar la conciliació de la vida laboral i personal dels treballadors.

Així mateix, la responsable del sector agroalimentari de la UGT-FICA de Catalunyaha Alícia Buil, ha destacat el compromís assolit amb Afrucat per impulsar una negociació per tal d’establir un conveni sectorial de Catalunya, que prengui de referència el signat recentment a Lleida, i que pugui ser una realitat el 2023. D’aquesta manera, també es millorarien les condicions dels treballadors de Barcelona i Tarragona que no tenen un conveni col·lectiu d’aplicació, a diferència dels de Lleida i Girona. El conveni de centrals fruiteres de Lleida afecta uns 18.000 treballadors, mentre que el de Catalunya arribaria fins als 30.000.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa