La UE exigeix una indemnització milionària per forçar AstraZeneca a accelerar l’entrega

Es tracta d'una multa de 10 euros diaris per cada dosi no lliurada a partir de l'1 de juliol

La Unió Europea reclama a la companyia farmacèutica AstraZeneca multes milionàries si continua incomplint amb la seva obligació de lliurar als Estats membres les dosis pactades de la seva vacuna contra la Covid-19, segons han confirmat a Europa Press fonts comunitàries. En particular, els advocats de la Comissió Europea i dels països del bloc exigeixen en els tribunals una sanció de 10 euros diaris per cada dosi no lliurada a partir de l’1 de juliol. A més, reclamen una altra multa de 10 milions d’euros diaris si el laboratori no respecta les seves obligacions contractuals, com utilitzar totes les plantes de producció recollides en el contracte, a comptar des del dia en què els jutges belgues donin el seu veredicte.

Aquestes són les dues pretensions que el costat europeu ha portat aquest dimecres a la primera vista en la disputa que enfronta a la UE i els seus Estats membres amb la farmacèutica. Es tracta del procediment d’urgència amb el qual Brussel·les pretén forçar AstraZeneca a arribar als 120 milions de dosis lliurades als països europeus abans que acabi juny.

En el primer trimestre, AstraZeneca va distribuir 30 milions d’unitats entre els socis comunitaris. Per tant, en la pràctica, la UE està reclamant al laboratori que entre abril i juny subministri 90 milions més. És a dir, si arribat el mes de juliol AstraZeneca només ha repartit 70 milions de dosis i el tribunal dóna la raó als advocats de la UE, el laboratori haurà de pagar una sanció de 10 euros al dia per cadascuna de les 20 milions de dosis que quedarien per repartir entre els Estats membres.

D’altra banda, la segona part de les exigències de Brussel·les consta d’una multa diària de 10 milions d’euros si la companyia no respecta totes les obligacions recollides en el contracte de compra de dosi, com utilitzar totes les plantes de producció recollides en el mateix per a distribuir dosi entre els Estats membres. En aquest cas, les sancions diàries no es començarien a acumular des de l’1 de juliol, sinó a partir del dia en què el tribunal es pronunciï, sempre que doni la raó a la Unió Europea.

La Comissió Europea remarca en tot cas que la seva pretensió en aquest procediment d’urgència no és obtenir una compensació econòmica pels retards en els lliuraments de dosis, sinó forçar AstraZeneca a accelerar la distribució de sèrums als socis comunitaris. La UE i AstraZeneca tenen també un segon judici que avalua el fons de la qüestió i la primera vista de la qual no tindrà lloc fins a setembre. Mentre que amb el primer Brussel·les busca el lliurament efectiu de les dosis pactades, en el segon vol que els tribunals confirmin que el laboratori ha incomplit el contracte.

Comentaris

    Sense comentaris 26/05/2021 9:20 pm
    Covid, morto in Sicilia dopo il vaccino Astrazeneca: era asintomatico e aveva sviluppato troppi anticorpi Il militare è deceduto lo scorso 9 marzo una quindicina di ore dopo aver avuto iniettata la prima dose.
    Anna 26/05/2021 6:44 pm
    Tinc 63 anys i l'estat espanyol, en aquesta franja d'edat -entre 60 i 69 anys- només injecten el vaccí d'AstraZeneca, algú sap algun país proper on em pugui vaccinar amb Pfizer o Moderna, els qual tenen més "avantatges" que "desavantatges" que no pas AstraZeneca o Janssen de Johnson & Johnson ? Gràcies.

Nou comentari