Vadegust
La temporada de calçots pateix els estralls de la Covid-19
agraph -->

“Aquest any ho tenim fatal“, lamenta a Vadegust Joan Mestres, el propietari de la Masia del Pla (Alt Camp), un restaurant especialitzat a celebrar calçotades amb calçots IGP de Valls (Alt Camp). Mestres explica que el confinament municipal ha fet impossible que funcioni la temporada de calçots als restaurants.

“La majoria de clients que venien a fer calçotades eren de Barcelona o de la seva rodalia”, relata Mestres, que recorda que l’any passat van fer aproximadament unes 7.000 calçotades durant la temporada en la qual té èxit aquest producte. “De moment, el mes de gener només hem fet tres calçotades i en un any normal ja n’hauríem fet unes 1.500. A l’estiu almenys van permetre certa mobilitat i els restaurants de la Costa Brava van poder sobreviure, però a nosaltres ens han tocat i enfonsat”, lamenta el restaurador.

Uns calçots de Valls | ACN

D’altra banda, el president de la IGP Calçots de Valls, Quico Amill, assegura a aquest diari que les vendes de calçots a particulars i a les botigues han pujat respecte als altres anys. “Els cultivadors que venien la seva producció als restaurants han vist molt perjudicat el seu negoci. En canvi, els agricultors que es dediquen a la venda directa sembla que els hi està anant força bé la temporada”, diu Amill. El president explica que des de la IGP de Valls estan fent “un gran treball de difusió dels calçots. “Els estem promocionant perquè les botigues els venguin fets i també estem compartint receptes perquè les persones els puguin introduir a les seves receptes diàries o fer-los a les seves barbacoes”.

L’optimisme d’Amill desapareix quan recorda que la Festa de la Calçotada de Valls d’enguany finalment no se celebrarà per les restriccions de la Covid-19 -tot i que inicialment s’havia anunciat que es mantindria en un format a porta tancada i a través d’Internet, amb accions com el concurs de menjar calçots o el de fer salses-.

Amill lamenta que no s’hagi pogut realitzar la tradicional festa dels Calçots, però confia que la Cambra de Comerç de Valls i l’Ajuntament del municipi facin una crida a consumir calçots durant els mesos vinents “amb seguretat”, ja sigui en petits grups, en restaurants o per emportar.

Un dels participants que couen calçots a la plaça de l’Oli de Valls, en la 38a edició de la Gran Festa de la Calçotada l’any del 2019 | ACN

Els productors de calçots també lamenten que la Covid-19 hagi condicionat negativament la temporada de venda. “És un producte que es consumeix en grup i que simbolitza moments de celebració. Ara mateix, tenim comandes de 94 calçots com a màxim. En canvi, abans una comanda petita era de 197 calçots de mitjana”, diu Òscar Pascual, el propietari de la pàgina web calsots.com, que principalment ven calçots a l’estranger.

Sigui com sigui, aquest any serà dur per tots els productors que es dediquen a la venda de calçots que, com altres sectors, estan descobrint maneres de reinventar-se. Segons Amill, una de les apostes del sector és el calçot cuit i la implementació d’aquest producte a l’imaginari quotidià dels fogons, com pot ser fer uns raviolis farcits de calçots o uns ous acompanyats d’un parmentier de calçots fumat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa