La soca britànica de la Covid està “fora de control”

Fins ara hi ha hagut mil soques noves de la SARS-CoV-2 i no hi ha proves que la variant que s'ha estès pel sud d'Anglaterra pugui ser més greu

La Gran Bretanya ha alertat que ha detectat una nova soca de la Covid-19 que accelera fins a un 70% la transmissió del virus, però no hi ha proves que pugui provocar més morts o que canviï l’efectivitat de les vacunes ja desenvolupades, cosa que es considera poc probable. La soca, coneguda amb el nom científic de VUI 202012/01, es propaga més ràpidament, però “no s’ha demostrat que sigui més transmissible ni més greu”, com ha dit a La Marató Oriol Mitjà, infectòleg de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. En el marc de la Marató de TV3, Mitjà ha explicat que hi ha hagut “mil soques noves de la SARS-CoV-2, que va fent petites variacions genètiques”, però que això no implica que s’encomani més: “el nombre de casos és el mateix, però d’una altra soca diferent”.

El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha reconegut que la nova soca està “fora de control” i per això el govern ha hagut d’actuar “ràpidament i amb decisió”, en referència al confinament que s’ha imposat a Londres i al sud-est del país. “És una malaltia mortal i l’hem de controlar, cosa que és més difícil amb aquesta nova variant“, ha dit a la cadena britànica Sky News. Aquesta setmana, el ministre britànic va explicar al Parlament que l’augment de casos de Covid detectats al sud-est d’Anglaterra podia estar associada a la nova variant, però que no està demostrat.

Des de l’Organització Mundial de la Salut, també han confirmat que estan en contacte amb el Regne Unit per “compartir informació i resultats de les anàlisis i estudis en curs”, que s’actualitzaran a mesura que se’n sàpiguen les implicacions. En tot cas, aconsella prendre totes les mesures de protecció per prevenir l’extensió de la Covid.

Nou comentari