La “quarta onada” acaba en enigma: ha existit?

Alguns experts en dades qüestionen que s'hagi produït

Després que aquest divendres Salut hagi sortit a dir que el creixement exponencial de casos que s’esperaven per la Setmana Santa no s’ha produït, algun expert en dades han expressat una reflexió sobre la quarta onada. El professor del a UPC, Josep Salavedra, s’ha qüestionat des del seu compte a Twitter si realment ha existit aquesta onada. Salavedra mostra gràfics sobre l’evolució de la incidència acumulada a set dies: per una banda amb l’efecte dels festius de Setmana Santa inclòs i per l’altra corregint l’efecte Setmana Santa.

“Si es corregeix l’efecte dels festius de Setmana Santa, es pot veure que no hi ha hagut cap pujada des del 30 de març (inici Setmana Santa) i si no es corregeix, alguns intueixen una pujada constant de l’Rt=1.1”, explica Salavedra. Precisament el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit en la roda de premsa d’avui que comptava que la Rt real estaria al voltant d’1,15 o 1,2, és a dir, segons el que diu Salavedra, tindria en ment una dada que encara no es correspon a la realitat.

“Això [una Rt d’1,1] implicaria que ara l’IA_7 estaria entre 175 i 200”, adverteix Salavedra, tot afegint que “a l’inici d la Setmana Santa teníem IA_7=130, equivalent a uns 1450 positius/dia”. D’aquí a sis dies, quan s’acabi l’efecte dels festius, sosté, “es preveu que l’IA_7 i positius/dia tornin a tenir els valors d’inici de Setmana Santa”.

La temuda “quarta onada” ha estat una de les expressions més esquivades en les rodes de premsa de Salut, on s’ha imposat constantment la prudència. Els responsables de Salut han parlat sempre de “creixement suau” i van avisar abans de Setmana Santa i durant la mateixa setmana que el que es fés aquells dies acabaria dibuixant la forma d’aquesta pujada que s’intuïa i que va posar alguns experts en dades en guàrdia. Avui han constatat que “no hi ha hagut efecte Setmana Santa”, ha dit el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Una afirmació que augmenta l’enigma sobre si la quarta onada ha existit.

Comentaris

  Gonzalo 16/04/2021 8:11 pm
  Más que la cuarta ola, es la cuarta gran mentira. Fallecidos por gripe este año: 0. Media de falledos por gripe : 15000.
  303
  521
  Respon
   Vendeta 17/04/2021 1:13 pm
   Ploras cacanyol?
  Ricard 16/04/2021 6:54 pm
  Encara més. A Venècia, al Vènet, son més intel·ligents, han aprofitat, des del Govern Italià, l'aturada deguda a la covid-19, de megacreuers per a prohibir-los definitivament l'accés a la llacuna. A Barcelona, al nostre país, sembla que no n'aprendrem mai i que encara arrosseguem formes de fer i hàbits del franquisme, ens "eduquen" per a que ens enlluernin les dades per exemple que cada any arribin (?!) més "megacreuers" al port de Barcelona, ara diuen que ja en faran arribar i al passatge el passejaran en bus per Barcelona, com si la capital catalana fos un parc temàtic, de fet ja ho és. Imagineu que ens espera... segurament els que no deixen arribar i no volen a Venècia i a altres ports de la Mediterrània les nostres autoritats els atrauran cap ací. Quina vergonya de país.
  174
  1
  Respon
  Ricard 16/04/2021 6:40 pm
  Quina collonada d'article. Sembla mentida, som dins d'una malaurada pandèmia i n'hi ha que sembla que pentinent el gat. Primer, en la covid-19 ara els pics son més baixos i les valls entre "onades" son més altes; la incidència dels vaccins, sobretot en persones grans i segurament una conscienciació major, ara hi ha certs tipus d'individus que els hi va costar entendre l'ús de la mascareta, de la distància, de la ventilació d'espais i d'habitatges... alguns n'aprenem i es nota poc o molt. Per una altra banda hi ha, diuen, unes variants de la sars-CoV-2 més encomanadisses. A més que hi fot si hi ha o no una "onadeta" allò que compta al capdavall son els ingressos hospitalaris i d'UCI i les morts, i també s'ha saber que en l'economia catalana, on hi pesa massa exageradament el turisme i les estadístiques de la gent que vindrà i si n'ha vingut més que la temporada anterior, costarà encara més acabar amb la pandèmica. Com diuen és un peix que es mossega la cua.
  252
  103
  Respon
  ciutadà 16/04/2021 6:35 pm
  Que li ho preguntin als familiars dels difunts.
  74
  42
  Respon
  ciutadà 16/04/2021 6:35 pm
  Que li ho preguntin als familiars dels difunts.
  64
  42
  Respon

Nou comentari