La nova factura elèctrica comprendrà tres trams diferenciats que influiran en el cost

El sistema inclourà una nova estructura tarifària amb tres períodes de facturació diferenciats segons els horaris

A partir de l’1 de juny entrarà en vigor un nou model de factura elèctrica per als consumidors acollits al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC). El sistema comptarà amb una nova estructura tarifària de peatges i càrrecs amb tres períodes de facturació diferenciats segons els horaris. La combinació dels nous peatges i càrrecs permetrà que la factura elèctrica tingui més component variable. Això farà que el cost depengui en més mesura de l’energia consumida, la qual cosa fomentarà l’eficiència energètica. A més, a partir de l’1 de juny, els consumidors domèstics podran contractar dues potències diferents, una pels períodes punta i pla i una altra pel període vall. El període d’hora punta, amb un cost més elevat, estarà comprès entre les deu i les dues del matí i les sis i les deu de la tarda. El segon tram, amb cost entremig, se situarà entre les vuit i les deu del matí, les dues i les sis de la tarda i les deu i les dotze de la nit. La tarifa vall, la més barata, es donarà entre mitjanit i les vuit del matí i s’aplicarà durant totes les hores dels caps de setmana i festius.

A través d’aquesta estructura, el govern espanyol pretén incentivar el trasllat del consum elèctric des de les hores de màxima demanda elèctrica a altres en les quals les xarxes de transport i distribució es trobin menys saturades. Aquest fet reduirà la necessitat de portar a terme noves inversions en aquestes infraestructures. Aquest fet repercuteix, al mateix temps, en menys costos per als consumidors d’energia elèctrica, que paguen aquest tipus d’infraestructures a través de la factura elèctrica. D’aquesta manera, els usuaris que traslladin el consum cap a hores amb menys demanda tindran més estalvi en la factura.

L’objectiu és promoure l’autoconsum, que redueix la demanda d’energia procedent de la xarxa o el desplegament d’infraestructures de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics. El model beneficiarà també els consums amb component estacional, com el turisme. Tot i això, el nou model mantindrà una part fix dels càrrecs, com l’incentiu per a l’electrificació d’usos finals d’energia.

Amb aquest canvi, els peatges d’accés al sector elèctric passen a ser substituïts per dos nous conceptes. Per una banda, els peatges de transport i distribució fixats per la CNMC, que cobreixen els costos d’ús de les xarxes de transport i distribució de l’energia elèctrica. Per altra, els càrrecs del sistema elèctric, establerts pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la recaptació de la qual es destina a finançar costos del sistema, com el del règim retributiu especial de les energies renovables, de la cogeneració i de la generació amb residus, la cobertura del dèficit d’anys anteriors o la compensació del 50% del sobrecost de la generació en territoris no peninsulars.

A aquests canvis se sumarà també un nou format de lectura per als usuaris amb PVPC, que adaptarà el rebut a la divisió dels actuals peatges d’accés a les xarxes i als càrrecs, establirà el contingut mínim de la factura dels consumidors amb menys de 15 kW de potència contractada, simplificarà el contingut, reduirà l’extensió a dues pàgines i incorporarà nova informació com les potències màximes que cada consumidor ha demanat en cada període horari de l’últim any. Així mateix, s’inclourà un codi QR per facilitar a l’usuari comparar les ofertes d’energia de la web de la CNMC de forma que pugui trobar alternatives contractuals avantatjoses.

Comentaris

  Cave Canem 06/05/2021 11:47 am
  El fotut no es entendre-la, el fotut es que quan l'entens t'adones que es una nova i mes eficaç eina en mans de l'oligopoli elèctric per robar-nos a domicili amb la complicitat de l'estat. Amb aquesta tarifa es pràcticament inevitable que la població hagi de gastar energia al preu mes desfavorable, si no es que vol viure amb l'horari del Compte Drácula.
  Maria 05/05/2021 10:20 pm
  Ir a Bulgaria, que es el país donde la electricidad es más barata.
  Manel 05/05/2021 10:07 pm
  Haurem d´estudiar un Master per entendre les tarifes i llavors arribarà horari d´hivern i tornaràn a canviarles. Bona manera de robar.
  Un de pas 05/05/2021 9:22 pm
  O sia, massa gent entenia la factura electrica, i això no pot ser.... Per ara no he trobat cap tarifa electrica domestica que competeixi en preu a la pvpc... Salut i república, aquí i a Ñ
  Gonzalito el facha 05/05/2021 8:05 pm
  Ara ens volen robar mes encara, fantastic

Nou comentari