La neu aigualeix el país del vi

Jornada de neguit pel Filomena al Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta

La Filomena és història, però el seu rastre durarà dies. El pas del front ha deixat la Catalunya de la C-25 sud emblanquinadíssima.  De Calaf, a l’Anoia, fins a la Ribera d’Ebre, la neu ha caigut a voltes generosa i a voltes, tan exagerada que ha fet mal. Comarques com el Priorat, la Terra Alta o Les Garrigues han ensenyat el seu vestit d’hivern que, tot sigui dit de passada, els hi escau divinament. Però també ha ensenyat les seves costures: les d’un país rebregat que malgrat els avisos sempre queda sobtat davant les inclemències pròpies del clima mediterrani.  Sostres esfondrats, carreteres tallades, col·legis suspesos, oliveres esberlades, subministres escapçats, granges aïllades i serveis de bolit per aclarir una nevada que ha col·lapsat un país de vi, oli i memòria.

Rètol a la C12 on s’hi veu la magnitud de la nevada

 

L’eix transversal mostrava aquest dilluns un paisatge bucòlic. L’Urgell, el Pla d’Urgell o el Segrià es pintaven amb un blanc lluent d’un gruix de neu considerable. Però l’esplendor encara era més enlluernador a la C-12, l’agradable carretera que connecta Lleida amb Tortosa. A banda i banda, tot era blanc. Camps enormes encatifats per una neu gruixuda que aixecava murs a peu de carretera. El trànsit, lent. Camions, vehicles de mossos, pick-ups, tractors, camions de potassa amb pales lleva-neus, agents rurals  i bombers anaven amunt i avall de la via. A les granges o coberts, vehicles 4×4 amb gent amb pales que obrien pas i aclarien el camí. “És prioritari arribar a les granges!”, s’exclamava en Josep sense deixar de fer un cop de pala.  Veure el coll del Pas de l’Ase nevat és una experiència incommensurable. 

El paisatge emblanquinat per Filomena/Quico Sallés

Des de la Ribera d’Ebre a la capital del Priorat, a través de la N-420, la neu semblava encara més abundant. De fet, no hi havia escola a la comarca. Les carreteres secundàries continuaven tallades o limitades a l’ús de cadenes i pobles com Capçanes trigaven a recuperar el subministrament elèctric. A Falset, l’activitat era màxima. Maquinària d’obra pública i tractors feinejaven a tots els carrers del poble. Diverses furgonetes i operaris de companyies elèctriques es bellugaven amunt i avall per recuperar el subministres als nuclis dispersos de la comarca. Els Bombers obrien pas cap a Bellmunt, per tal que pagesos i ramaders, s’acostessin a granges i al tros. Falset semblava Cicely, l’extraordinari poble d’Alaska on exercia el doctor  Fleischman. Tot eren pick-ups tacats de la traça de la neu que omplia els carrers i que traginaven. 

Un Mosso indica un pagès per on ha d’anar el tractor lleva-neu enmig de Falset/Quico Sallés

L’aparcament central de Falset era un espectacle escultòric de neu, amb veïns ajudant-se a treure els cotxes. “Jo mai no havia vist tanta neu!”, comentaven a aquest diari una parella que acabava de treure el vehicle. Recuperaven forces mentre menjaven una “bossa de tortitas”. Són sud-americans i fa vint anys que viuen a Falset. “L’any 2010 també va nevar, però no recordo que fos tant”, afegeix ella.  Un grup de prioratins d’origen marroquí també intenten treure una furgoneta. Després de vint minuts traient neu la solució ha passat per aixecar a pes el vehicle i desplaçar-lo. Hi han hagut aplaudiments. 

Un xicot treu la neu de l’aparcament enmig de Falset /Quico Sallés

Al bar Àgora, tot i la nevada, la gent hi va fer la canya o el quinto de migdia. Xicots vestits amb granotes comenten la feinada del matí. “Amb el tractor sí que hi han hagut collons d’entrar, he obert el pas cap a la granja”, comenta en Pep, un jove que s’està a la porta mentre pipa una cigarreta. En Roc detalla que ve del tros i que sort n’ha tingut del tractor. Un tercer s’afegeix per renyar el segon per les botes que porta. “Se’t quedaran els peus xops, agafaràs fred i estaràs pitjor”, recomana. Tots tres sostenen la teoria que la nevada d’aquest cap de setmana és pitjor que la del 2010 perquè “aquesta neu pesa més”. “I sobretot, va durar menys”, incideix un quart xicot. 

Una nau esfondrada a Falset pel pes de la neu/Quico Sallés

La por de tots és el gel i que un cop superat el primer sotrac, les administracions marxin. “Els problemes vindran si no podem anar al tros”, comenta en Josep. El mateix parer que el cap del destacament de bombers que fa feina a Falset. La imatge de la destrossa ha estat la teulada esfondrada d’una fàbrica de Falset que ha estat visitada per la gegantina comitiva del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i del conseller Ramon Tremosa. Però la cara de molts canvia en recordar la quantitat d’oliveres que s’han esberlat pel pes de la neu. “No es moriran pas, però s’han de tallar, fer llenya i esperar que rebrotin, i collons, tenien molts anys i un els agafa carinyo!”, assevera en Josep mentre tanca els ulls. En total, les organitzacions agràries calculen que 35.000 hectàrees s’han vist afectades. 

Una olivera esberlada pel pes de la neu /Quico Sallés

Mentrestant, el servei de pregó de megafonia avisa que aquest dilluns no hi haurà recollida d’escombraries però, en canvi, demà, tota la mainada podrà anar a escola.  Aquest dilluns, un total de 53 centres educatius no han reobert aquest dilluns a causa del temporal deixant més de 3.000 alumnes afectats i el transport escolar suspès plenament o parcialment en 14 comarques, bàsicament al Priorat, Alt i Baix Camp, Ribera d’Ebre o Terra Alta. A darrera hora de migdia, i amb un sol eixerit, l’estabornida del matí i del cap de setmana ha deixat pas a un cert relax. Amb els serveis assegurats, molts sortien a treure el gos, altres a caminar amb aquesta moda dels dos bastons, i alguns a jugar amb la neu. El comentari més general: “Mai havien vist una nevada així!”. Ara bé, els prioratins estaran alerta i no es quedaran de braços plegats davant les baixes temperatures que s’esperen i que poden convertir la neu en un gel perillós. 

L’aparcament enmig de Falset absolutament colgat de neu/Quico Sallés

Però segurament, una de les imatges de la nevada -i de les més virals- ha estat la destrossa que la neu ha provocat al celler Vall Llach, a Porrera. Una imatge que va despertar un corrent de solidaritat viral. Aquesta tarda, el celler presentava una imatge colpidora. Veïns que s’acostaven per mostrar el seu suport mentre que el director Roger Simó guaitava la desgràcia. Les ampolles, les caixes i les tines han quedat soterrades per la teulada. El celler però continuarà.  Ja ho diuen , a les penes, punyalades; als disgustos, gots de vi. 

El celler Vall Llach de Porrera, esfondrat/Quico Sallés
Paisatge del Priorat amb neu /Quico Sallés
El Priorat, gràficament, ple de neu /Quico Sallés
Els Bombers netejant la carretera que porta a Bellmunt del Priorat/Quico Sallés

Nou comentari