Els jutjats catalans rebutgen un terç de les peticions de presó provisional

El Fiscal General de Catalunya presenta al Parlament la memòria de la Fiscalia catalana del 2018, any en què es van suspendre 2 de cada 3 judicis assenyalats

Els delictes penals a Catalunya van créixer “de manera notable” durant el 2018. Així consta en la memòria d’activitats de la Fiscalia de Catalunya, que ha presentat a la Comissió de Justícia del Parlament el Fiscal General de Catalunya, Francisco Bañeres. En la memòria costa una dada rellevant, i és que els jutjats d’instrucció catalans rebutgen un terç de les peticions de presó provisional que formula la Fiscalia. El 2018 la Fiscalia va sol·licitar 2.217 ordres de presó provisional, un 15,41% més de les del 2017, i d’aquestes, els jutjats d’instrucció en van rebutjar 944.

Bañeres ha posat l’accent en una dada que considera “una veritable xacra”: “La suspensió de judicis presenta xifres veritablement aterridores, és molt preocupant. Més de dos terços dels judicis que s’assenyalen acaben suspenent-se”, ha lamentat. I ha explicat les causes que al seu entendre expliquen aquesta situació: “Les raons van des de defectes en la tramitació de l’òrgan judicial –no se cita correctament les parts-, s’abusa la distribució de les agendes judicials, i també l’interès de les parts per procurar la suspensió, per raons algunes confessables i altres no tant, per procurar que el judici no s’arribi a celebrar o es demori”. El Fiscal de Catalunya ha denunciat que aquestes suspensions “causen un greu perjudici econòmic, per les hores perdudes de feina dels funcionaris en la preparació”, però considera que el dany més greu és “reputacional per al sistema judicial i també per a la Fiscalia. El ciutadà té la sensació que li han fet perdre el temps”.

La memòria del 2018 també recull que 13.500 de 19.900 de sentències condemnatòries ho són de conformitat entre les parts, el que representa prop del 70%. I “només un 15% de les sentències són disconformes amb el criteri de la Fiscalia, una xifra raonable, ja sabem que no ens poden fer cas en tot”. Per altra banda, a 31 de desembre del 2018, a Catalunya hi havia 8.365 interns, dels quals, 1.400 preventius.

Nou comentari