Justícia permet els vis a vis a les presons limitats a un cop al mes i amb restriccions

Els interns poden rebre un familiar adult i els seus fills menors d'edat o bé a dos familiars adults

Justícia reprèn aquesta setmana els vis a vis a les presons però els limita a un cop al mes i amb algunes restriccions. Després de suspendre’ls al juliol pels rebrots, ara s’ha decidit tornar a permetre aquestes visites -que impliquen contacte directe- amb la previsió de restablir les entrades de forma progressiva. Per ara, es permet als interns fer un vis a vis mensual amb un familiar adult i els seus fills menors d’edat, o amb dos familiars adults. Per accedir als centres, els visitants han de passar un control de temperatura, rentar-se les mans i dur mascareta (a excepció dels menors de 6 anys). També han de signar una declaració responsable i deixar el contacte per si s’ha d’activar un rastreig. El protocol d’entrades també preveu que les cites són esglaonades i s’han previst mesures perquè les visites mantinguin la distància de seguretat amb altres nuclis de convivència mentre esperen per accedir a una comunicació. D’altra banda les visites tindran una durada inferior a l’habitual, d’una hora i mitja, per garantir la ventilació dels espais després de cada comunicació.

Són les mesures fixades en el protocol establert per Justícia i Salut amb l’objectiu de protegir la salut dels interns i dels treballadors. Així, abans de reactivar el contacte habitual entre presos i familiars i amics, els dos departaments avaluaran l’impacte de permetre els primers vis a vis amb restriccions. I és que es tracta d’un primer pas per restablir de manera progressiva les comunicacions especials, que són les visites de familiars amb un màxim de quatre persones, les reunions de convivència amb la parella i fills de fins a 10 anys, i les trobades íntimes amb les parelles sentimentals. En condicions normals, un intern pot rebre de dues a cinc visites de la família al mes, en funció de la seva situació i de si té fills menors de 10 anys.

Des de l’inici de la pandèmia, el contacte directe entre les persones internes i els seus fills, parelles i familiars ha estat possible durant poc més d’un mes. Va ser entre el 13 de juny i el 21 de juliol, quan el risc de transmissió del virus va assolir els índexs més baixos al carrer. Al Centre Penitenciari Ponent la represa de les comunicacions familiars tan sols es va poder mantenir durant tres setmanes, a conseqüència de les mesures de confinament al Segrià per l’augment dels contagis a la comunitat. Així, els interns han estat mesos sense contacte físic directe amb els familiars i amics. Per contra, s’ha mantingut les comunicacions per locutori, a través del vidre, i mitjançant les videotrucades. A més, Justícia manté actiu el servei de videoconferències familiars que va habilitar durant el confinament. D’altra banda, per crear i generar vincles afectius, els vis a vis amb infants menors de 10 anys tenen lloc en sales adaptades, amb espais i jocs de taula i pilotes.

Des de l’inici de l’emergència, 168 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 155 de donats d’alta, sis ingressats a Unitat hospitalària covid-19 de Brians 2, quatre al seu domicili, dos a la infermeria de Mas d’Enric i un més a la infermeria de Brians 1. També s’han confirmat 201 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 181 ja han estat donats d’alta. A principis de setmana, el sindicat CSIF va desaconsellar reprendre els vis a vis a les presons catalanes i va advertir que la decisió era “precipitada”.

Nou comentari