El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arrenca el judici del projecte Castor
  • CA

Aquest dilluns comença el judici sobre el projecte Castor. L’Audiència de Castelló jutja l’expresident d’Escal UGS, Recaredo del Potro, l’exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, i la mercantil pels terratrèmols que van provocar les injeccions de gas al magatzem submarí a partir de setembre de 2013. Del Potro i Martínez Dalmau estan acusats d’un delicte ambiental i s’enfronten a sis i set anys de presó.

Aquesta vista arriba vuit anys després que es produís l’episodi sísmic i que les instal·lacions -encara pendents de desmantellament- es tanquessin; i no abordarà qüestions com les possibles irregularitats en el disseny i la tramitació del projecte, l’escàndol pel finançament i el cost final, que pot superar els 2.000 milions d’euros a càrrec de les arques públiques estatals. 

Per altra banda, aquest judici es pot allargar durant almenys quatre setmanes. Això es deu a la gran llista de testimonis que estan citats (gairebé 200) i a la gran quantitat d’informes i declaracions de perits (uns 60) que estan cridats a aportar claredat sobre els fets que es jutjaran a la secció primera de l’Audiència Provincial de Castelló. De moment, s’han marcat sessions, a banda de la primera jornada, els dies 19, 20, 25, 26 i 27 d’octubre, així com el 2, 3, 8, 9, 10 i 15 de novembre.

El vaixell de vigilància al voltant de la plataforma marina del projecte Castor, en una imatge d'arxiu | ACN
El vaixell de vigilància al voltant de la plataforma marina del projecte Castor, en una imatge d’arxiu | ACN

Aquesta vista arriba després de sis anys d’investigacions i de molts recursos. Del Potro i Martínez Dalmau declararan com a acusats aquest mateix dilluns ja que el titular del jutjat número 4 de Vinaròs va decidir enviar-los a la banqueta dels acusats. El relat judicial considerava que la seva actuació, com a principals responsables de l’empresa concessionària del projecte Castor, van generar “una situació de perill potencialment catastròfic” amb les primeres injeccions de gas al magatzem submarí davant la costa de Vinaròs i Alcanar.

El jutge els va retreure que, malgrat ser conscients del perill sísmic del qual havien alertat institucions científiques com l’Observatori de l’Ebre i diversos informes tècnics, van decidir injectar gas al subsòl. Fins i tot van mantenir les operacions segons les previsions a partir del moment que els terratrèmols van ser detectats. Ho van fer, quan ja havien estat oficialment advertits del perill. Malgrat això, van arribar a triplicar durant una jornada el volum previ de gas injecta i van mantenir el pla d’injeccions durant gairebé una setmana. Segons van calcular diferents institucions científiques l’onada sísmica va arribar a superar els mil moviments durant els mesos posteriors, amb un terratrèmol de fins a 4,3 graus a l’escala de Richter.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: en fi a octubre 18, 2021 | 10:18
    en fi octubre 18, 2021 | 10:18
    un judici de cara la galeria, perquè ja se sap com acabarà, el ser superior sempre guanya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa