El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jennifer Molina: “Posar la mirada als EUA no és excusa per oblidar el racisme d’aquí”
  • CA

La mort de l’afro-americà George Floyd en mans de la policia de Minneapolis ha estat l’espurna que ha precipitar la creació de la Comunitat Negra, Africana i Afro-descendent a Espanya (CNAAE) fa tot just una setmana. Però el principal objectiu del col·lectiu —tal i com explica la seva portaveu Jennifer Molina a l’ACN— és denunciar el racisme que pateixen les persones racialitzades a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol. “Posar la mirada als Estats Units no ha de ser excusa quan aquí tenim moltíssim racisme”, diu Molina. L’activista explica que durant l’estat d’alarma s’han incrementat les parades per perfil racial per part dels cossos de seguretat, així com l’agressivitat dels agents vers les persones no-blanques.

La flamant organització ha convocat manifestacions a Barcelona i a les principals ciutats de l’estat espanyol aquest diumenge a les 11 del matí. A Catalunya, també hi ha previstes mobilitzacions a Granollers, Sitges i Vilafranca del Penedès. “Farem manifestacions coordinades tenint en compte la situació de pandèmia i amb totes les mesures de seguretat”, diu Molina, qui explica que una de les organitzacions integrades en la CNAAE, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, proveïrà als manifestants mascaretes i samarretes amb el lema del moviment antiracista Black Lives Matter.

La mort de Floyd ha provocat una onada d’indignació arreu del món, especialment per part de la comunitat africana i la seva diàspora. Tanmateix, Molina subratlla que les manifestacions convocades per la CNAAE volen denunciar principalment el racisme institucional que pateix la gent a l’estat espanyol i Catalunya. “Creiem que és important visibilitzar aquest racisme. Visivilitzar que moltes persones estan arribant en pastera i morint al Mediterrani”, explica. També recorda que “durant la pandèmia s’ha vist que no hi havia persones per recollir la fruita al camp i el govern ha dit: autoritzem aquestes persones que no tenen papers, els en donem de temporals, i quan acabin de recollir ens desentenem d’elles”.

Posa com a exemple la situació dels temporers dormint als carrers de Lleida, a qui els hotels de la ciutat s’han negat a allotjar malgrat que el futbolista Keita Baldé volgués pagar-los l’estada per avançat. “No es pot negar l’accés a algú per perfil racial. El problema és: per què es poden fer aquestes coses? Per què es pot arribar a aquests nivells de discriminació tan bèsties? Doncs perquè es permet, i perquè hi ha un sistema en el que es divideix a les persones per races, per classes, per gèneres… i cadascú té un lloc en aquesta piràmide.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa