El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interposades dues denúncies sobre continguts a internet que promouen l’homofòbia i la violència masclista
  • CA

 

 

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha presentat dues denúncies davant dos jutjats d’instrucció de Barcelona arran de la presentació per part del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) de dues denúncies sobre continguts a internet que inciten a la violència masclista i que promouen l’homofòbia.

 

En el primer cas, el CAC va elaborar el desembre del 2017 un informe en què denunciava la presència a internet de 33 continguts susceptibles d’incitar a l’odi i a la violència envers les persones LGBTI. Entre els continguts hi havia amenaces, exhortacions o relativització de la violència contra aquest col·lectiu. Entre d’altres, alguns dels vídeos que a data d’ahir encara eren visibles a YouTube hi ha els que porten per títol “Lobby LGTB asesinos psicopatas” i “Verdades ofenden. El eterno vínculo: homosexualidad y pederastia”.

 

En el segon cas, el CAC va elaborar el febrer del 2018 un informe sobre 19 continguts a internet que inciten a la violència masclista, la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència masclista acompanyades d’un discurs complaent i amb missatges que tracten de manera vexatòria les dones. Entre els continguts que a data d’ahir encara eren visibles hi ha el vídeo de YouTube “Manual Cristiano de Nalgadas a Tu Esposa” i el blog de Tumblr “Orgullo Machista”.

 

El president del CAC, Roger Loppacher, ha lamentat que, mentre que la ràdio i la televisió vetllen per la correcció dels seus continguts, les persones usuàries poden trobar a les plataformes d’internet una concentració de continguts perjudicials. “Cal endurir les actuacions contra determinats continguts, alguns d’extremadament greus, que es troben amb massa facilitat a internet i que promouen la violència i la discriminació envers les dones i l’odi a les persones segons la seva orientació sexual”, ha dit Loppacher. El president del CAC ha afegit que confia que la transposició de la nova directiva sobre serveis de comunicació audiovisual, que inclou les plataformes de distribució de vídeo i determinats continguts de les xarxes socials, serveixi per posar fre a la presència a internet de continguts il·lícits o clarament perjudicials.

 

El CAC es va adreçar a les empreses proveïdores dels diferents serveis d’internet, per demanar-los la retirada immediata dels continguts. Aquestes van respondre retirant o modificant alguns d’aquests continguts. En concret, pel que fa als 33 continguts contra el col·lectiu LGBTI, les empreses en van eliminar 8, van incloure un advertiment i/o una obligació de registre previ en 4 casos i van desactivar els comentaris en un cas. Pel que fa als 19 continguts que inciten a la violència masclista, els proveïdors en van eliminar 8 i van incloure un advertiment i/o una obligació de registre previ en 9 casos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa