El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interins en vaga exigeixen establitat laboral
  • CA

Els sindicas CGT, IAC, CNT, Cobas i COS han convocat aquest dijous una vaga del sector públic a Catalunya per reclamar estabilitat laboral a les plantilles i una reducció del nivell de precarietat laboral a les administracions que afecta els interins. Segons informa l’agència ACN, la vaga ha tingut un seguiment desigual, si es tenen en compte les dades oficials del Govern, que el situaria en un 5,35%. En canvi la CGT ha informat que el seguiment és “majoritari” entre els interins que podien fer vaga, amb un seguiment a ensenyament entre el 50 i el 60% i a l’administració pública municipal del 50%. En canvi, la IAC xifra en un 20% la participació a educació i un 10% a l’administració.

Els interins protesten contra el conegut com “Icetazo”, el text del govern espanyol que modifica la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, amb l’objectiu d’incidir en el caràcter temporal de la figura del personal interí. Barcelona ha acollit una manifestació que ha aplegat milers de persones reclamant un procés per estabilitzar els interins que no passi per oposicions lliures.

Alguns dels lemes que s’han escoltat en la protesta han estat: “Prou abús de temporalitat” o “Les oposicions no són la solució” o “La millor avaluació, els anys de professió”. La manifestació, que ha sortit de plaça Urquinaona en direcció plaça Sant Jaume, ha reunit 25.000 persones, segons la CGT. El sindicat diu que el seguiment de la vaga és “majoritari” entre els interins que podien fer vaga, amb un seguiment a ensenyament entre el 50 i el 60% i a l’administració pública municipal del 50%. En canvi, la IAC xifra en un 20% la participació a educació i un 10% a l’administració.

Un procés sense oposicions

Els sindicats que han convocat la vaga han denunciat que a l’administració la taxa de temporalitat és d’un 30% de mitjana, quan hauria de ser del 8%. En alguns departaments, aquests percentatges pugen fins a més de la meitat. Les organitzacions sindicals creuen que els contractes es troben en frau de llei perquè fa més de tres anys que treballen a l’administració sense haver pogut optar a una plaça, perquè no es convocaven exàmens.

Actualment, després d’una sentència de la justícia europea, el govern espanyol ha promogut un decret llei per reduir la temporalitat que es troba en tràmit parlamentari. Els sindicats demanen als partits que canviïn la proposta de tirar endavant oposicions extraordinàries i que optin per un concurs de mèrits que garanteixi una plaça fixa als interins amb més de tres anys d’antiguitat sense noves oposicions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa