La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que les inspeccions aleatòries que la policia catalana ha fet per tot el país per tal de comprovar que el certificat covid-19 s’està utilitzant correctament han estat 1.631. Segons Plaja, d’entre els mil inspeccions només en dos casos s’ha hagut d’iniciar un procés sancionador. En la roda de premsa posterior al consell executiu, Plaja ha defensat que “la pràctica totalitat” d’establiments on la policia ha anat per veure com s’estava aplicant el passaport Covid complien amb la norma. “Només en dos locals en més d’un miler s’ha aixecat acta i ha estat traspassada al departament corresponent perquè tramiti les sancions”, ha indicat.
Plaja ha reconegut que “la mostra no és representativa de tots els locals que tenim” a Catalunya, però “sí que ens dóna un exemple que, en general, la ciutadania —tant els responsables com els usuaris estan respectant i utilitzant correctament el certificat”. Malgrat el balanç positiu de Plaja, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va manifestar divendres passat en una entrevista a TV3 que seria convenient presentar una identificació dins dels bars o restaurants.
Argimon va dir que el que ara és una recomanació passarà a ser una obligació, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho avala. El conseller vol que la justícia permeti que els treballadors de la restauració, a més del certificat Covid, puguin requerir el DNI als clients per accedir a l’interior de l’establiment. La previsió és que l’administració faci aquesta petició en una propera resolució sobre les mesures a aplicar per frenar l’auge de la sisena onada de la pandèmia. La proposta ha aixecat la protesta del Gremi de Restauració de Barcelona.
Davant de la nova proposta d’una doble verificació, el gremi de restauració de Barcelona ha aixecat la veu i està en peu de guerra contra les declaracions del màxim representant del món de la salut a Catalunya. “S’ha equivocat; aquestes declaracions no han ajudat gens a la tranquil·litat i a la serenor [de la gent]”, ha opinat Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, en declaracions al TOT Barcelona.