L’IMPSOL ultima 85 pisos amb protecció oficial compromesos amb la sostenibilitat

L’aposta de l’entitat per construir de forma sostenible és materialitza en el nou edifici que acull Cornellà de Llobregat

La nova promoció de 85 pisos amb protecció oficial de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) afronta la seva fase final de construcció i aviat acollirà els seus futurs inquilins, 75 propietaris i 10 llogaters. A l’antiga parcel·la del Cinema Pisa al barri de la Gavarra de Cornellà de Llobregat s’erigeix un edifici de cinc plantes fet majoritàriament de fusta. L’equip redactor i la direcció de l’obra recau sobre l’estudi Peris Toral, innovador pel seu disseny, pels materials que el componen i per la incorporació d’una nova perspectiva en la seva distribució.

L’empresa pública carrega amb una llarga experiència havent construït més de 4500 habitatges, segons recorda Amadeu Iglesias, gerent d’IMPSOL. Actualment la companyia aposta per models alternatius de construcció més sostenibles i en relació amb el seu entorn. Tant és així que la promoció de Cornellà no serà l’única que incorpori aquests aspectes. Altres promocions en diversos municipis del territori metropolità.

El projectes d’habitatges que l’IMPSOL desenvolupa a la metròpolis de Barcelona es troben en diverses fases. L’obra dels immobles de Sant Boi de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat ja està acabada. Per altra banda, es troben en fase construcció les promocions a les localitats de Cornellà, Gavà, Molins de Rei, Montgat, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. Finalment, en procés licitació o en fase de projecte l’entitat té planificades obres als municipis de Castelldefels, Cornellà, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i, de nou, Sant Feliu.

Per poder accedir a aquestes promocions s’ha de complir un únic requisit: estar inscrit i acceptat al Registre de Sol·licitants. Un cop superat aquest tràmit l’accés a les diverses promocions de l’IMPSOL variarà en funció de les bases estipulades per cada immoble, les quals són públiques i poden ser consultades.

Promoció de l'IMPSOL a l’antiga parcel·la del Cinema Pisa al barri de la Gavarra de Cornellà de Llobregat /AMB

Tradició i tecnologia

L’ús de la fusta en les construccions no és cap tècnica nova, però gràcies als avenços tecnològics en el seu tractament s’obre un ampli ventall de possibilitats. El nou edifici és de formigó fins a la primera planta des d’on s’alça tota l’estructura feta de fusta que conforma l’esquelet dels habitatges. Construir amb fusta permet reduir les emissions de CO?  i apostar per la prefabricació, fet que ha agilitzat la construcció remarca Josep Borrell, coordinador tècnic d’IMPSOL.

La fusta no ha resultat únicament un gran aliat per reduir la petjada ecològica dels processos de construcció, sinó que beneficia els futurs inquilins d’aquesta promoció. Borrell ressalta les propietats de la fusta com a aïllador tèrmic en estacions de fredes i càlides. Però la fusta no és l’únic element que juga un paper fonamental en la Qualificació Energètica A que penja sobre l’immoble.

L’edifici gira al voltant d’un pati central pel qual s’accedeix als habitatges, de manera que els pisos es troben entre dos espais oberts, el pati interior i el carrer, fet que afavoreix la ventilació creuada. Els edificis on els patis interiors són un eix central en els habitatges formen part de la nostra tradició i en aquest cas aquesta pràctica és conduïda per “una reinterpretació del passat per fer espais més aprofitables”, conclou Borrell.

Per acabar de complementar l’eficàcia de l’edifici aquest compte amb instal·lacions d’alta eficiència, per exemple, plaques fotovoltaiques destinades a la producció d’electricitat per als serveis comunitaris.

Noves possibilitat, noves perspectives

La innovació no es redueix a materials i les tècniques de construcció sinó que incorpora una nova perspectiva sobre la vida i l’ús dels habitatges. Els arquitectes encarregats del disseny de l’habitatge han defugit de les concepcions tradicionals de com ha de ser un edifici per apostar per un espai diàfan i multifuncional. “En comptes d’un habitatge tradicional amb passadís aquí s’aposta per la unió d’espais, els quals tenen tots uns 12-13m2”, explica Marta Peris, arquitecte de l’estudi Peris Toral.

Plànol d'un pis de la promoció de l'IMPSOL a l’antiga parcel·la del Cinema Pisa al barri de la Gavarra de Cornellà de Llobregat /AMB

El cor de la casa és la cuina, la qual està oberta a la resta d’estances i fa de node de pas. Una distribució estudiada per no invisibilitzar les tasques de cures i la feina reproductiva, remarca Peris. Bany i cuina són les úniques estances definides de base. La resta són un foli en blanc pels futurs inquilins, que poden adaptar l’ús de les habitacions a les seves necessitats amb la seguretat de comptar amb grans finestrals en totes les estances exteriors de la casa que els garanteixen llum i ventilació.

Aquesta distribució flexible i la capacitat de què els inquilins gaudeixin d’espais exteriors útils a banda i banda mostra un habitatge que reuneix velles concepcions capsulars lligades als pisos. Facilita el diàleg entre els inquilins i la comunitat gràcies als accessos oberts dels habitatges pel pati interior, que Peris cataloga com un filtre entre la comunitat i la casa.

En paraules de Borrell: “són els habitatges que després de la pandèmia ens han dit que hauríem de fer però pensats amb anterioritat”. Això és perquè l’edifici ofereix espais oberts, estances amples, contacte comunitari i eficiència energètica. És a dir, supleixen moltes de les mancances del model de pisos actual que durant el confinament han aflorat.

Nou comentari