El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Igualada, dia 3: “Només sentim coloms i aspiradores”
  • CA

 

Ni com un diumenge. De fet, és pitjor. La capital de l’Anoia s’ha llevat en el tercer dia de confinament amb una “atmosfera de resignació”. Així ho defineix, Santi Vidal, un igualadí que, juntament amb el periodista Toni Cortés, passegen cada dia la ciutat per veure l’efecte de tancar la ciutat a pany i forrellat. “Tot i el sol, aquest matí només se sentien coloms i també moltes aspiradores”, narra amb to sorprès en Santi.

Una pancarta optimista als carrers d'Igualada

Una pancarta optimista als carrers d’Igualada/Santi Vidal

Pel que explica Cortés, la ciutat és un “gran badall”. La situació és tan inèdita que la gent no sap com gestionar  l’expectativa. Molta gent dóna per descomptat que el confinament no serà només de 15 dies. Hi ha habitants que admeten a El Món que “això va per llarg, fins i tot, un mes”. Les previsions que ha calculat l’alcalde, Marc Castells,  d’arribar al 50% de l’atur és una sotregada en una Conca on li ha costat Déu i ajuda recuperar-se de les constants crisis del tèxtil.

Un senyor amb màscara passeja el seu gos per Igualada

Un senyor amb màscara passeja el seu gos per Igualada/Santi Vidal

Tot i la negror del futur més immediat, i que la realitat d’una situació excepcional es vagi normalitzant, la vida s’obre camí. “Mira, a les esglésies no hi ha misses però els feligresos, poquíssims s’hi acosten i escolten l’ofici per ràdio”, explica Cortés en conversa amb el Món. A l’Esglèsia de la Soletat hi han posat una banqueta a fora perquè la gent pugui fer les seves pregàries. Una pancarta amb la llegenda “Tot anirà bé” sobre un arc iris alegra els passejants. La gent també passeja a molta distància per la llera de l’Anoia. Res fer un mos de sol i cap a casa. “La gent surt a que li toqui l’aire per exemple a tocar del barri adober del rec, surt amb el gos, amb la canalla… mantenint distàncies”, comenta Cortés. “I és que malgrat tot, fa un dia esplèdit”, declama el periodista. 

Un feligrés dins de Santa Maria escolta la missa per ràdio

Un feligrés dins de Santa Maria escolta la missa per ràdio/Toni Cortés/Igualada

Però la realitat també és tossuda i colpidora. Ja corren les primeres històries dramàtiques. Cortés explica el cas d’un fill que no podrà acomiadar al seu pare ingressat a la Vall d’Hebrón i que li resten hores. El seu confinament no li permetria abraçar-lo per darrera vegada. “Hi ha una carpeta plena a l’Ajuntament d’aquestes casuístiques”, detalla Cortés que radiografia la ciutat cada dia.

Passejants aquest matí a la llera de l'Anoia

Passejants aquest matí a la llera de l’AnoiaToni Cortés/Igualada

Igualada, a més, es prepara per ser una ciutat laboratori. L’equip del doctor Oriol Mitjà l’epidemiòleg que ha fet posar les piles al Govern de la Generalitat, juntament amb el físic Àlex Arenes i l’experta en nanotecnologia Susana Lechuga aniran a la ciutat a prendre les mides del coronavirus. Aviat tindran resultats d’assajos clínics. Allí veuran també els esforços esmerçats pel personal sanitari d’un Hospital que malda per tenir ajuda i sortir de la situació de crisi que estan resistint. Fora, els coloms semblen els amos i senyors, però el soroll de les aspiradores recorda que hi ha humans confinats. A Igualada, hi ha corda per estona.

Coloms aquest matí a Igualada es miren el confinament

Coloms a Igualada

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa