El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Igualada, dia 11: Més sanitaris, la Maite fent màscares i les rosquilles confinades
  • CA

La Conca d’Òdena continua, dissortadament, com una mena de zona zero, del coronavirus de Catalunya. El darrer recompte negre deixa 36 víctimes mortals a les que cal sumar les 13 de Capellades. Hi ha 292 positius registrats. Els càlculs esls fa en Francesc Vilaprinyó, periodista d’Anoiadiari.cat que també estava a l’Ajuntament d’Igualada el dia del confinament. Una de cada sis víctimes mortals a Catalunya del coronavirus és anoienca. Una xifra dramàtica. De fet, les morts a Capellades, tenint present que són 5.800 habitants, fan més pal·lès el dolor social del brot.

 

Una imatge crepuscolar d'Igualada confinada

Una imatge crepuscolar d’Igualada confinada/Santi Vidal

En Santi Vidal, un dels 70.000 confinats, admet que la sensació és com “Alien”. “Notem l’al·lè, el sentim a prop, aquest cabró del coronavirus”, narra amb un to neguitós. A més, la idea de col·lapse a l’Hospital es manté malgrat els esforços de Salut per enviar reforços o les mostres de solidaritat, com veure els serveis d’emergències, aplaudint davant l’Hospital.  Sia com sia, la conselleria d’Alba Vergès ha enviat cap a la Conca 152 professionals des del passat 11 de març, atesa la “virulència del coronaviru SARS-Cov-2 en aquest territori”.

 

Aquest reforç té diversos “fronts”, segons el departament. Paraula que cada dia reforça més la militarització de l’estratègia política en aquesta crisi. Per una banda, s’han fet 32 noves contractacions directes per a l’atenció sanitària a la Conca d’Òdena, tant a l’Hospital d’Igualada com també al CAP d’Igualada. Alhora, els 180 llits de l’Hospital General de Catalunya destinats específicament per a pacients d’Igualada i de la Conca d’Òdena. Un complement que, de retruc,  comporta la participació directa de 120 sanitaris que ja formen part del personal sanitari de l’HGC.

 

A més, hi hauran tres equips a l’atenció domiciliària i 2 equips a l’atenció residencial. La seva tasca “fonamental és la detecció precoç de símptomes a les persones en el seu domicili o residència per tal d’establir mesures per evitar el contagi, donar el tractament adequat i el major confort possible i restablir així la seva qualitat de vida”.  La normativa aplicada pel brot és fer un seguiment diari i coordinat entre els diferents professionals.

 

Les rosquilles d'en Santi

Les rosquilles d’en Santi/Santi Vidal

Però més enllà del suport administratiu, la gent de la Conca fa de les seves. És el cas de la Maite que cus màscares per a la població. La seva màquina de cosir treu fum. L’objectiu és fer-ne tantes com sigui possible. Mentrestant, altres empreses com La Tosca envien els seus formatges i llet a les cases i altres s’entreten fer “rosquilles” pels veïns. “Són rosquilles confinades”, descriu amb ironia en Santi mentre mostra la seva preocupació per “tot plegat”. “No és fàcil, però amb la conya ja portem onze dies… onze dies”, sospira.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa